Music & Memory medewerker op pad. Foto: PR
Music & Memory medewerker op pad. Foto: PR

Music & Memory; dementerenden helpen met muziek

Zorg

Gratis opleiding voor vrijwilligers en zorg-professionals

Door Karin Stronks

AALTEN – Zorgprofessionals en vrijwilligers kunnen gratis de opleiding Music & Memory volgen. Music & Memory is een uit de VS overgewaaid concept om dementerenden met behulp van muziek geluksmomenten te laten beleven, herinneringen terug te geven. Talentverbinder Richard Jongetjes: “Het blijkt dat dementerenden ontzettend baat hebben bij Music & Memory. Ze komen tot rust en beleven geluksmomenten. Ze gaan terug naar de herinnering die hoort bij de muziek die ze horen.”

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig chronische hersenziekten. Voor patiënten en hun naasten erg ingrijpend. Richard Jongetjes: “Dementie is onder te verdelen in drie fasen. Tijdens de eerste fase is vergeetachtigheid aan de orde. In de volgende twee fasen gaan de dementerenden steeds verder achteruit tot er geen herkenning meer is en patiënten vaak zelfs niet meer praten.” Hij noemt een voorbeeld: “Vraag aan een dementerende ‘wil je koffie of thee?’ Het antwoord zal ‘thee’ zijn, omdat hij/zij zich het laatste woord nog kan herinneren. Zo snel verdwijnt de recente herinnering.”
Richard Jongetjes is enthousiast over het concept Music & Memory. “Als we dementerenden muziek laten horen, passend bij de persoon, dan komt de herinnering die erbij hoort terug. De patiënt herbeleeft een gelukkig moment in zijn/haar leven. Het is wetenschappelijk bewezen dat muziek en de herinnering die daarbij past blijft bestaan. We moeten dan wel nummers of liedjes zoeken die bij een persoon horen. Dat kan van alles zijn, klassieke muziek, geestelijke liederen, eenvoudige kinderliedjes die mama vroeger zong.”

Vrijwilligers en zorgverleners die de opleiding hebben gedaan kunnen de opgedane kennis toepassen bij dementerenden in woonzorgcentra en bij mensen die nog thuis wonen. “Opgeleiden gaan de boer op, bezoeken dementerenden en gaan op zoek naar geschikte muziek, hiervoor wordt overlegd met naasten van de cliënt. Een paar nummers worden op een Mp3 speler gezet en de cliënt krijgt een hoofdtelefoon. We proberen telkens meer muziek op de Mp3 speler te zetten, een soort playlist te maken. Het gaat allemaal legaal, via iTunes. Voor 80-plussers is de keuze van nummers een stuk minder dan voor jongere cliënten.” 

Dementerenden hebben veel baat bij dit concept, mensen komen tot rust, beleven geluksmomenten. “Het komt zelfs voor dat cliënten na lange tijd te hebben gezwegen ineens weer beginnen te praten. Het zou mooi zijn dat mensen al in fase 1 met Music & Memory aan de slag gaan. Nog beter is dat iedereen nu al zijn of haar favoriete muziek, in de leeftijd van vier tot en met achttien jaar, zou opschrijven. Het is een geweldig concept, wordt ook steeds vaker erkend en door artsen voorgeschreven. Beter dan steeds meer medicijnen voorschrijven! Nu hopen we dat veel geïnteresseerden zich aanmelden voor deze opleiding.”  

De Music & Memory ‘Train de Trainer’ seminar wordt gehouden op zaterdag 5 november van 13.30 tot 16.00 uur in Kulturhus Lintelo. Iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp is welkom. Daar krijgen belangstellenden uitleg over de opleiding. “We hebben diverse sprekers uitgenodigd op 5 november zoals Manon Bruinsma van Music & memory Nederland en Dan Cohen, bedenker van het concept, van Alive inside NewYork.”
Tijdens zes bijeenkomsten, gehouden op de woensdagavonden 23 november, 7 december, 18 januari, 1 en 15 februari en 15 maart bij Beth San in Aalten, worden de deelnemers opgeleid voor het gratis certificaat. Aan de opleiding kunnen vrijwilligers en zorgprofessionals meedoen. Richard Jongetjes: “Iedereen die het beste voor heeft met dementerenden kunnen zich via e-mail aanmelden voor de seminar. Er zijn geen kosten aan verbonden.”


richard@talentverbinder.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant