Foto: Murk Feitsma
Foto: Murk Feitsma Murk Feitsma

Haal de natuur in je tuin

Wonen

Wat een heerlijk rustgevend gevoel geeft het toch als je de natuur de tuin in haalt. Zittend aan je tuinset en genieten van de natuur om je heen. Dit kan ook nog eens op veel verschillende manieren. Denk je bijvoorbeeld aan het uitnodigen van insecten en vogels in je tuin. Of ga je voor een eigen moestuin of een kleine boomgaard. Wij geven je graag enkele tips om zoveel mogelijk de natuur in je tuin te halen en wat het beste bij jouw en je tuin past. 

Haal dieren je tuin in
Met dieren haal je echt de natuur in je tuin. Voorbeelden van dieren die je in je tuin kunt krijgen; insecten, eekhoorns, vogels, vissen in de vijver etc. Enkele voorbeelden om deze dieren in je tuin te halen zijn: een insectenhotel, vogelhuisjes, nestkastjes, een haag voor de vogels om te nestelen en waterbakken. Door de leefomstandigheden voor dieren in de tuin zo goed mogelijk te maken, nodig je deze mede-aardebewoners op een leuke manier uit in je tuin.

Met een insectenhotel haal je veel verschillende dieren in je tuin. Je haalt dan niet alleen insecten in je tuin, maar ook de vogels die sommige insecten weer eten. Insecten zijn natuurlijk goed voor de bestuiving van planten en het aantal insecten daalt enorm momenteel. Het voordeel is dus dat je naast de natuur in je tuin haalt, je ook goed bezig bent voor het milieu. En bedenk je eens dat je in het ochtendzonnetje een kopje koffie zit te drinken, terwijl een vogel vrolijk zijn lied zingt in jouw tuin. 

Moestuin
Insecten verspreiden ook zaadjes van plaatsen ver weg over je tuin. Hierdoor kan de tuin kleurrijker en meer divers worden dan verwacht. Het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor een eigen moestuin. Het kweken van eigen groenten komt steeds vaker voor. Met name komkommer, courgette en radijsjes zijn eenvoudige groenten om mee te starten in een eigen moestuin. Zo eet je vaker vers en voordelig uit eigen tuin. Ook voor kinderen is het goed om kennis te maken met de verschillende groenten en hoe deze geteeld worden. Overigens kan je hierdoor de interesse voor de tuin bij de kinderen wekken en zullen ze wellicht ook enthousiast worden bij de keuze met de vogelhuisjes of het insecthotel. Bij Tuinmeubelshop.nl in Almelo, in de buurt van Aalten, bieden ze een prachtig assortiment aan met natuurlijke meubels voor buiten. 

Groen
Voordeel van zowel de keuze voor een moestuin of dieren in de tuin is dat het wezenlijke bijdraagt aan de vergroening in je tuin. Dit is ook nog eens gunstig als er veel neerslag is. Water kan gemakkelijk de grond in zakken en maakt de grond vruchtbaarder voor het verbouwen van je eigen groentetuin. Steeds vaker kiezen mensen om deze reden ervoor om naast of in plaats van een terras; gras en bomen te zaaien of planten. Een ander voordeel is dat groen de hitte beter absorbeert dan bijvoorbeeld terrastegels. Hierdoor wordt die warme zomerdag net wat aangenamer.

Fruitbomen
Zelf je eigen appelmoes maken of misschien wel appel met een vleugje peer? In een ruimere achtertuin is dit een mooie manier om naast groente ook eigen fruit te hebben. Het is dan niet ondenkbeeldig dat je een smoothie met eigen verse aardbeien, appels en peren kunt maken en heerlijk kunt opdrinken op je eigen loungeset. Gezond en voordelig. En het kleedt de tuin ook nog eens mooi af. 

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Tuinmeubelshop. Het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit