Station Varsseveld in 1966. Foto: NS/collectie Het Utrechts Archief
Station Varsseveld in 1966. Foto: NS/collectie Het Utrechts Archief

Verdwenen spoorlijnen in de Achterhoek

Vervoer

LINTELO - Op woensdag 18 oktober zal Victor Lansink een lezing geven in het Kulturhus in Lintelo over verdwenen en nog bestaande spoorwegen in de Achterhoek. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten Dinxperlo Wisch). Aanvang is 19.45 uur. De toegang is gratis.

Victor Lansink (Doetinchem, 1970) houdt zich al meer dan dertig jaar bezig met het documenteren en fotograferen van erfgoed op en langs spoorlijnen. Hij publiceerde daarover samen met Michiel ten Broek in 2016 de ‘Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen in Nederland.’ Ook beheert Lansink al bijna twintig jaar lang de website www.railtrash.net, met meer dan tweehonderd reportages over verdwenen spoorlijnen in binnen- en buitenland.

Lijn Varsseveld-Dinxperlo
Tijdens de lezing op 18 oktober zal de nog niet verdwenen spoorlijn Winterswijk-Zevenaar (met onder meer de stations in Aalten en Varsseveld) aan bod komen en ook neemt de spreker de bezoekers mee langs verdwenen spoorlijnen rond Winterswijk en langs de al meer dan tachtig jaar geleden opgebroken spoorlijn Varsseveld-Dinxperlo.
Tijdens de lezing zullen vele historische foto’s, oude kaarten en tekeningen worden getoond, afgewisseld met recente opnamen van de huidige situatie. Een blik over de grens behoort ook tot het programma. Ook vertelt Lansink over zijn onderzoeksmethoden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant