De opkomst van de 'gladiatoren'. Foto: Gerrit Nijman
De opkomst van de 'gladiatoren'. Foto: Gerrit Nijman

Voetballend museum nam afscheid

Sport

AALTEN - Zaterdag 2 juli werd er afscheid genomen van het achtste elftal als voetballend museum van AZSV. Midden jaren tachtig bedachten een stel oud-selectiespelers onder leiding van Henk Wevers het om een eigen elftal te vormen dat, op een lager niveau en zonder prestatiedruk, wekelijkse een partijtje op de groene mat wilde spelen. Dat ze daar mee een koekoeksei in het nest van de elftalcommissie hadden gelegd drong toen niet tot hun door.

In de beginjaren waren ze bijna onoverwinnelijk en was het een genot om hun wedstrijden te bekijken. In de loop der jaren sleet het voetballend vermogen, verbaal bleven ze onoverwinnelijk. Toen de selecties van AZSV op hoger niveau gingen voetballen en de trainingen plichtmatiger en intensiever werden en ook de verre uitwedstrijden de nodige vrije uren ging kosten, kozen de spelers na hun carrière meer voor individuele sporten als tennissen, hardlopen en mountainbiken in plaats van af te bouwen in het 8ste. Hun plaatsen werden ingenomen door vrienden, door veteranen uit lagere elftallen en ook enkele spelers met amper pluisjes op de kin. Het voetballen was duidelijk minder maar hun sociale en maatschappelijke belevingen werden zeker niet minder. In 2018 fungeerden ze bijvoorbeeld als rolstoelduwers tijdens de avondvierdaagse in Aalten. In datzelfde jaar schreven ze nog iets op hun palmares, overigens had dat niks met voetbal te maken. Keeper Maarten Bos werd landelijk bekend als winnaar van ‘Boer zoekt vrouw’ . Het is ook volkomen verklaarbaar waarom sommige spelers nadien als een krijsende Yvon Jaspers op scheidsrechters reageerden. Hoe ze met lief en leed omgingen mag rustig als indrukwekkend worden genoemd. De aandacht voor elkaar en elkaars omgeving kan zeker een voorbeeld zijn voor velen. De teamuitjes waren vaak heel gezellig en ontspannen en werden nog niet beïnvloed door de social media. Terwijl werkgroepen al een tijdje bezig zijn om tot een samenwerking te komen tussen AZSV en AD’69 speelt het achtste al enkele jaren tegen AD’69 om de Wintercup in een harmonieuze sfeer.

Zaterdag 2 juli hadden zich zo’n zestig oud-spelers met aanhang verzameld op Villekamp om een klap te geven op een bijzonder memorabele periode binnen AZSV. De oudste generatie had plaats genomen op de tribune terwijl de ‘jongeren’ toch nog een verrassend leuke wedstrijd op de mat toverden. In een verder gelijk opgaande wedstrijd won het achtste met 3-2. Wat ook niet onvermeld mag blijven, is dat de allerlaatste speler van de succesvolle lichting 92-93 afscheid nam. Erik Lammers was op de laatste speeldag op het allerhoogste amateurtoneel de bewaker van Mariano Bombarda en ergens staat genoteerd dat hij ook het laatste balcontact had voordat de scheidsrechter de thuiswedstrijd tegen het Assense ACV affloot. Dat de laatste wedstrijd eigenlijk maar bijzaak was bleek wel toen de derde helft aanbrak. Met veel enthousiasme werd bezit genomen van het terras en werden de dorstige kelen nat gemaakt. André Swijting heeft een prachtig magazine gemaakt over de toch wel roerige periode van het achtste elftal en deelde dat uit aan de spelers en begeleiding. Onder ideale omstandigheden kwamen daarna anekdotes en wel of niet gekleurde verhalen voor het voetlicht die in het bijna vijfenzeventigjarige bestaan van AZSV niet onvermeld mogen blijven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit