Afbeelding

Op vakantie in Italië, met de auto of toch vliegen? Hier houd je rekening mee!

Partnerbijdrage

Als het gaat om vakantieplanning, is een van de belangrijkste vragen om te beantwoorden of je naar je bestemming moet vliegen of toch de auto pakt en gaat rijden. Vanwege het belang van je individuele voorkeuren bij deze beslissing kun je deze taak niet aan een ander overlaten. Daarom helpen de volgende factoren je bij het vergelijken en afwegen van de voordelen van autorijden tegen die van vliegen. Onderzoek elk van de mogelijkheden op de lijst om te kiezen welke jou het beste uitkomt!

Welke vervoerswijze verdient voor jou de voorkeur: vliegen of rijden?
De beslissing welke vorm van vervoer je kiest lijkt tegenwoordig soms twee kanten te hebben, met de hoge benzineprijzen en het tekort aan arbeidskrachten op vliegvelden. Bij autorijden heb je onder meer te maken met druk verkeer, stijgende benzineprijzen en een beperkt aanbod van huurauto’s. Aan de andere kant is er de mogelijkheid van geannuleerde vluchten, evenals lange wachttijden en dure tickets.

Houd rekening met de kosten
Bij de beslissing om te rijden of te vliegen zijn de totale kosten vaak de doorslaggevende factor. Als je met het vliegtuig reist, stijgen de totale kosten van de reis telkens als je een extra stoel koopt. Als je rijdt, worden de kosten berekend per auto in plaats van per persoon.

Misschien ervaar je een enorme stijging aan de pomp, maar helaas zijn vluchten op dit moment ook niet goedkoop. Dit komt door een piek in de vraag, die is ontstaan doordat de pandemische beperkingen zijn opgeheven. Als je echter met je gezin van vier op vakantie gaat, zijn de kosten van het vliegen maar liefst drie keer zo hoog als anders. Op dit moment zou de optie die de financieel meest verstandige keuze zou zijn voor een vakantie naar Italië zijn om ergens naartoe te rijden. Omdat er bijna geen tickets met korting meer beschikbaar zijn, is vliegen niet de meest kosteneffectieve optie voor het seizoen. Of je nu kiest voor een vakantiehuis Italië met zwembad of een camping in Italië, rijden is een stuk goedkoper als je met een groep op vakantie gaat.

Geniet je graag van het strand en de zee? Dan is een camping aan de Toscaanse kust perfect voor jou. Hier combineer je het heerlijke Italiaanse leven, met misschien wel de beste keuken van Europa, met het strandleven. Kies een camping dichtijl het strand zodat je niet te lang hoeft te rijden of lopen naar het strand en je ’s ochtends al een fijn plekje kunt bemachtigen.

Heb je een voorkeur voor rijden of vliegen?
Je gaat op vakantie, dus kies de wijze van vervoer die je werkelijk de indruk geeft dat je even weg bent van de stress van het gewone leven. Als je de drukte, lange rijen en lange wachttijden bij luchthavens niks vindt, en tussendoor graag even wilt stoppen, is het een goed idee om te rijden.

Als je denkt dat je kinderen onrustig worden tijdens een lange autorit, kun je overwegen om in plaats daarvan te vliegen. Als je naar Italië gaat, kun je deze overweging maken, als je een verdere bestemming hebt uitgekozen, zoals India, is het antwoord voor de hand liggend!

Overweeg de waarde van je tijd
De reis naar Italië met de auto duurt al gauw zo’n 12 uur, zonder stoppen. De vlucht naar Italië is aanzienlijk goedkoper, toch moet je rekening houden met de tijd die het kost om naar het vliegveld te rijden, door de beveiliging te gaan, op je vlucht te wachten, en dan vanaf het vliegveld naar je hotel of huis te gaan. Ook met een vlucht ben je lang onderweg! En dit is gebaseerd op de veronderstelling dat je vluchten geen vertraging hebben.

Als je met de auto reist, is het tijdstip van vertrek belangrijk
Je reis zou eenvoudiger moeten zijn als je kunt rijden wanneer er minder verkeer is, zoals vroeg in de ochtend, laat in de avond, of tijdens daluren. In het weekend, op feestdagen en tijdens de spits word je ongetwijfeld vertraagd, wat ervoor kan zorgen dat je toch liever gaat vliegen in plaats van rijden.

Autorijden is zonder twijfel een milieuvriendelijkere manier
Vliegen veroorzaakt een veel hoger percentage broeikasgassen dan rijden met een zuinige auto. Autorijden heeft een negatief effect op het milieu, maar dat effect kan aanzienlijk worden verminderd door een elektrisch of hybride voertuig te gebruiken, meerdere passagiers mee te nemen, of beide.

Dit artikel wordt u aangeboden Galekkeropvakantie.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant