Heidi Nusselder

Heidi Nusselder

PR

Alzheimer Trefpunt organiseert lezing met tips voor dementie en feestdagen

Maatschappij

‘Blijf vooral kijken naar wat de mens met dementie laat zien en zelf aangeeft‘

Door Barbara Pavinati

OOST GELRE - Het Alzheimer Trefpunt organiseert op woensdagavond 23 november een borrel en een lezing door Heidi Nusselder van Breininzicht in Den Diek. Deze lezing gaat over hoe om te gaan met dementie tijdens de feestdagen. Het is een laagdrempelige bijeenkomst voor iedereen die met dementie in aanraking komt: mantelzorgers, familieleden, buren, maar ook professionals. De vrijwilligers van het Trefpunt zijn erbij aanwezig en mengen zich in het publiek zodat ze de vragen die leven kundig kunnen beantwoorden. 

Na de lezing is er een pauze en een interactie met de zaal door gespreksleider Inge Eekelder, in het dagelijks leven coach in de zorgsector. “We willen deze avond een stuk gezelligheid bieden en handvatten geven over hoe om te gaan met dementie tijdens de feestdagen. We hopen dat de deelnemers naast de tips die we gegeven hebben ook elkaar graag ontmoeten. We merken dat het delen van verhalen bijdraagt aan een stuk erkenning/herkenning en dat als waardevol wordt ervaren. Iedereen uit Oost Gelre, Winterswijk en Aalten en omgeving is welkom.”

Gulden middenweg
“Normaal komen we elke vierde woensdag van de maand samen, maar in december zou dat midden in de feestdagen vallen en dat is niet handig. Daarom hebben we het feestelijke tintje naar november gehaald,” vertelt Inge. Heidi vult aan: ”December is voor mensen met dementie geen makkelijke maand. De hoeveelheid prikkels zoals meer bezoek, muziek en veel licht kunnen voor onrust zorgen. Het sociale leven voor mensen met dementie staat normaal al op een lager pitje. De familie wil graag dat met de feestdagen iedereen meedoet. Ook hun geliefde met dementie. Een belangrijke tip is: blijf vooral kijken naar wat de mens met dementie laat zien en zelf aangeeft. Kijk naar wat deze persoon aankan. Probeer een gulden middenweg te vinden en deze persoon ook niet buiten te sluiten. Betrek hem of haar wel overal bij. Een andere tip is om te kijken wat je kunt doen met zintuigen. Daar kan je heel goed gebruik van maken, omdat het korte termijn geheugen bij mensen met dementie is aangetast. Speel in op oude herinneringen door net als vroeger stoofpeertjes te koken of de cake die moeder altijd bakte in de oven te zetten. Deze geuren en smaken maken al veel los. Luister naar liedjes van vroeger, muziek geeft altijd een mooie ingang. Wij geven ook tips die mensen met dementie ons zelf hebben gegeven. Wie beter dan zijzelf kunnen zeggen wat belangrijk voor hen is?”

Eenzaamheid
“Sommige mensen met dementie hebben een partner of familie. Voor hen gaat het gezinsleven gewoon door. Maar ook zij kunnen zich eenzaam voelen omdat ze zich dingen niet herinneren. Alleenstaanden in het verpleeghuis kunnen zich eenzaam voelen, omdat ze geen bezoek ontvangen of vergeten zijn dat ze bezoek hebben ontvangen en bij andere mensen wel bezoek zien. De eenzaamheid van mensen met dementie hangt ook van de fase af. Vooral in het begin als mensen merken dat ze dingen aan het vergeten zijn, kunnen ze zich erg alleen voelen,” legt Heidi uit.

Uitnodiging
“Bij het Trefpunt komen naast nauw betrokkenen ook mensen met (beginnende) dementie. De verhalen die ze horen kunnen soms best confronterend voor ze zijn. Wij gaan altijd met respect met ze om. Deze mensen zijn geen dementie, maar hebben dementie. De mensen die vaker komen zijn vaak wel open over hun ziekte. Voor nieuwe mensen kan dit best spannend zijn. Er komen ook veel mantelzorgers of mensen die een onderbuikgevoel hebben dat iemand in hun omgeving dementie heeft. Ze steunen elkaar humorvol met tips. We nodigen geïnteresseerden van harte uit om woensdag 23 november naar Den Diek te komen. De inloop is om 19.30 uur en de lezing start om 20.00 uur. Na de lezing van een half uur is er een half uur pauze en daarna een mooi afsluitend programma. Je hoeft je van tevoren niet aan te melden,” besluiten Inge en Heidi.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit