Dozen vol spullen voor Oekraïne in het depot in Dinxperlo. Foto: Kristel te Bokkel
Dozen vol spullen voor Oekraïne in het depot in Dinxperlo. Foto: Kristel te Bokkel

Depot Dinxperlo; inzamelen voor Oekraïne nog steeds broodnodig

Maatschappij

DINXPERLO - Na maanden van inzamelen zijn de vrijwilligers in het depot van Dinxperlo nog steeds iedere dag druk met het verzamelen van de benodigde spullen. Er worden nog steeds veel spullen weggebracht naar het land in oorlog. En dat is nodig. De nood is onverminderd hoog.

Door Kristel te Bokkel

Donderdagochtend 10.00 uur, het depot in Dinxperlo opent haar deuren. Terwijl de vrijwilligers nog bezig zijn met het opstarten van de dag, komen de eerste donaties al binnen. Met een grote dankbaarheid wordt alles aangenomen en op de juiste plaats opgeborgen. In gesprek met vrijwilligster Michelle Jolmers en Marianne te Linde van de Aaltense Uitdaging wordt het steeds duidelijker dat de hulp nog altijd nodig is.

“Er worden hele mooie donaties gedaan, maar er is ook nog steeds vraag naar veel dingen. Van de Oekraïners hier in de buurt horen we maar al te vaak hoe nodig het is. Wij kunnen het ons niet indenken, maar zij krijgen het mee via familieleden. Zij hebben veel contact met de mensen daar en zien hoe moeilijk zij het hebben. Hoe hun geboortesteden veranderen, hoe er te weinig is aan goederen.” vertelt Te Linde. De spullen die in het depot gebracht worden blijven dan ook niet onnodig lang staan. Te Linde vervolgt haar verhaal: “Gaat er een vrachtwagen richting Oekraïne die niet vol zit? Dan zorgen we dat deze verder gevuld wordt met de spullen die hier staan. Samen met de Winterswijkse en de Doetinchemse Uitdaging hebben we een logistiek bedrijvennetwerk dat dat mogelijk maakt.”

Op de website van de Aaltense Uitdaging is een lijstje te vinden met welke goederen gedoneerd kunnen worden. Toch zijn er een aantal zaken waar meer vraag naar is. “Dingen die heel hard nodig zijn, zijn producten als pleisters, gaasjes en medicatie. Alles wat medisch gerelateerd is, dus bijvoorbeeld ook rollators en rolstoelen.” vertelt te Linde. Jolmers vult haar aan: “Beddengoed, handdoeken, baby- en kinderkleding en conserven willen we ook heel graag die kant op sturen. Daar is op dit moment ook veel vraag naar. En de conserven liever in blik. Glas is zo breekbaar.”

Niet alle goederen gaan richting Oekraïne. Voor de Oekraïense vluchtelingen die in de gemeente Aalten terecht komen kunnen de gedoneerde spullen ook gebruikt worden. te Linde vertelt: “In onze gemeente zijn nu meer dan honderd Oekraïners opgevangen. Zij worden op weg geholpen in onze samenleving en soms zijn daar spullen uit het depot voor nodig. Bijvoorbeeld wat kleding of speelgoed voor de kinderen.” 

Het vrijwilligersteam in het depot is enorm enthousiast. Met heel veel liefde en grote dankbaarheid worden de donaties aangenomen. Jolmers vertelt: “De vrijwilligers die hier elke dag staan zijn heel enthousiast. Ik heb twee A4-tjes vol, voor en achterkant, met mensen die ik mag bellen. We zijn echt gezegend met de vrijwilligers in de gemeente Aalten. Zelfs leerlingen van Schaersvoorde staan hier op zaterdag met veel plezier te helpen.” 

De depots in zowel Aalten (Sealing Valley, Industriestraat 3) als Dinxperlo (Dinxcenter, Industriestraat 12) zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 10 tot 12 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit