Links Harrie van der Sligte, Marie-Thérèse Ikink en Jos Wessels. Foto: Karin Stronks
Links Harrie van der Sligte, Marie-Thérèse Ikink en Jos Wessels. Foto: Karin Stronks

Boek Schutterij Wilhelmina Bredevoort gepresenteerd

Cultuur

BREDEVOORT – ‘Het woord schutterij komt van beschutten of beschermen. In de middeleeuwen beschermden schutters have en goed en zorgden voor rust en orde’. Dit zijn de eerste twee zinnen van het boek over 75 jaar schutterij Wilhelmina. Het naslagwerk is geschreven door Jos Wessels. 

Door Karin Stronks

De schrijver, Jos Wessels, en de twee commissieleden Harrie van der Sligte en Marie-Thérèse Stevens-Ikink, bladeren in het boek over 75 jaar schutterij Wilhelmina. Voor hen een primeur, nog niemand heeft het boek gezien. Ze zijn heel tevreden over de vormgeving en de inhoud van het fraaie naslagwerk. “Het boek is overzichtelijk, chronologisch gezien prima opgebouwd, in woord en beeld wordt het stuk geschiedenis van de schutterij mooi verbeeld”, reageert Marie-Thérèse. 

Commissie
Het bestuur van schutterij Wilhelmina speelt al zo’n tien jaar met de gedachte om een boek uit te geven. Als Jos is gevraagd om een boek te schrijven over schutterij Wilhelmina Bredevoort benadert hij een aantal mensen. “Ik heb een paar mensen gevraagd om samen een commissie te vormen. Mensen die veel van de historie van Bredevoort en de schutterij in het bijzonder weten. Harrie van der Sligte, Marie Thérèse Ikink, Jos Meijnen en Berni Blekkink hebben geholpen met het samenstellen van het boek. Ze hebben veel werk verricht, veel informatie gegeven.”

Handgeschreven notulen 
Jos Wessels vertelt desgewenst: “Hoe we beginnen met zo’n productie? Nou, eerst stukken lezen, de eerste handgeschreven notulen doorspitten. En fotomateriaal verzamelen. Het is een proces van jaren. We mochten er vijf jaar over doen maar het werden er uiteindelijk zeven.” De voorbereidingen nemen zo’n drie jaar in beslag, dan begint Jos met schrijven. De kermis van 2022 is nog in het boek meegenomen. Het boek is rijkelijk voorzien van fotomateriaal, uit de oude doos maar ook recentere foto’s. Jos Betting en Anja Schreurs hebben veel foto’s beschikbaar gesteld.

Herinneringen
Tijdens het bladeren in het fraaie naslagwerk worden herinneringen opgehaald. Over oma Wensink die in het Schuttershuis aan de Boterstraat nog net voor de optocht stropdassen schikt, een broek verstelt of een knoop aanzet. Over de kostbare vaandels die zorgvuldig bewaard worden. Over de hanenpoot op een vaandel, een kenmerk van het wapen van de familie Satink. Over de lijst van alle koningen, van het jaar 1949 is niet bekend wie er koning is geworden. Over dat schutters graag een glaasje lustten tijdens de lange vergaderingen. Over dat vroeger, na de reveille ’s morgens vroeg, in het schuttershuis een stevig ontbijt werd genuttigd met onder andere karbonades.

Erebaantje
De geschiedenis van de schutterij gaat ver terug in de tijd. Al in 1803 wordt een schutterij genoemd. Honderd jaar later is er nauwelijks nog sprake van een schutterij. In de tweede wereldoorlog is de vereniging verboden. Na de tweede wereldoorlog is schutterij Wilhelmina opgericht, in 2020 75 jaar geleden. “Er is nieuw leven in de schutterij geblazen. Vroeger was het een erebaantje om een functie binnen de vereniging te hebben”, vertelt Van der Sligte.

Boek ligt
vanaf
maandag
in de winkel

In 2020 en 2021, twee voor veel mensen zware jaren, zijn vier mensen overleden die voor schutterij Wilhelmina zeer actief zijn geweest. Voor deze vier is aandacht in het boek. “Ab van der Geest, Henrie Rave, Hanni de Vries-Tekaat en Engelbert Ebbers hebben veel voor de schutterij betekend. Zo jammer dat zij de presentatie van het boek niet mee mogen maken”, aldus auteur Jos Wessels. 

Informatie
Het boek Schutterij Wilhelmina Bredevoort wordt op 17 september officieel gepresenteerd. Het telt 96 pagina’s is gebonden met een harde kaft. Gerard te Hennepe, TheProject, tekent voor de vormgeving. Vanaf 19 september is het voor 19,50 euro te koop bij de Spar in Bredevoort en bij Messink & Prinsen en Primera in Aalten. Mensen die boeken hebben besteld kunnen ze afhalen op zaterdag 17 september van 12.00 tot 14.00 uur in De Heerlijckheid Bredevoort en op maandag 19 september van 19.00 tot 20.00 uur in het schuttershuis, Boterstraat 2 in Bredevoort. Daar kan het boek op deze tijdstippen ook worden gekocht voor 19,50 euro. Leden van de schutterij betalen 15 euro.

Vaandelzwaaien in 1951 Bredevoort. Foto: collectie Bertie Rave

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant