Zoekplaatje, buurt maken in Bredevoort. Foto: Leonie Elferink
Zoekplaatje, buurt maken in Bredevoort. Foto: Leonie Elferink

Oplossing zoekplaatje, ‘buurt maken’ in Bredevoort

Cultuur

BREDEVOORT - Wanneer men ‘nieuw’ was in onze omgeving, was het gebruikelijk om bij intrek in een woning de buurt uit te nodigen om kennis te maken. Dit wordt: ‘buurt maken’ genoemd.

Deze foto is eind jaren zestig gemaakt bij het ‘buurtmaken’ in de Koppelstraat in Bredevoort. Er kwamen een aantal reacties binnen. 

De familie Navis verhuisde van de Landstraat naar de Koppelstraat in Bredevoort. Mensen komen niet zomaar in deze straat te wonen. Deze straat vormde een hechte gemeenschap in het stadje, waar men wel van een feestje houdt. 

De laatste meubelstukken van de familie Navis verhuisden van de Landstraat naar de Koppelstraat. Deze stonden op een platte wagen. Aangekomen in de Koppelstraat bleek dat de toegang tot de nieuwe woning van de familie Navis versperd was. Die versperring werd niet eerder verwijderd voordat er een fles met geestrijk vocht was rondgegaan. 

Eén van de nieuwe buren, ds. van Ziel, sprak een welkomstwoord. Tijdens een gezellig samenzijn werden nog enkel geschenken aangeboden. De heer Navis nodigde tenslotte zijn nieuwe buren uit voor het nog te houden ‘naoberfeest’. Op de foto zijn op de wagen te zien: Bennie Navis, Wim Navis (met hoed) en Tiny Navis. De man, tegen het achterhoofd te zien, is Wim Mighelbrink, aldus zijn zoon Geert. De vrouw die daarnaast staat in klederdracht is Marie Beckers. De jongen tweede van rechts, met bril, is Karel Elferink, zoon van bankdirecteur Jan Elferink.

Tekst: Leo van der Linde

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit