Zoekplaatje, Koningsweg, molen ter Haar, paard en wagen. Foto: collectie Leo van der Linde

Zoekplaatje, Koningsweg, molen ter Haar, paard en wagen. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje, molen in buitengebied Aalten

Cultuur

AALTEN - Op de foto van dit zoekplaatje is een molen in het buitengebied van Aalten te zien. Deze molen staat er al lang niet meer. 

Door Leo van der Linde

Op deze afbeelding staat de molen van Ter Haar aan de Koningsweg in Aalten. Er komt een reactie binnen. Erwin ter Haar schrijft: “De molen is de oude molen van Ter Haar. Mijn vader Dick ter Haar, nu 83 jaar, is daar geboren als zoon van Gerrit Hendrik ter Haar. De molen was van de gebroeders Ter Haar. De foto is in 1923 gemaakt. De broers G.H. ter Haar en H. ter Haar staan bovenop de bult van de molen. Links voor staan Arie en Riek, twee kinderen van Gerrit Hendrik ter Haar. Gerrit ter Haar had vier kinderen, Arie, Riek, Joke en Dick. Restanten van de molen zijn nog steeds aanwezig in de tuin aan de Koningsweg achter restaurant ‘t Noorden.” 

Een stukje geschiedenis. Eind 1929 waaide de molen aan de Koningsweg stuk. De wieken gingen verloren. In een bericht in de krant uit 1930 vroeg de heer van Eerden of de molen niet kon worden hersteld. Eigenaar was B. Klein Lebbink in Almen. In 1961 staat in het adresboek van Aalten dat er een molen staat aan de Koningsweg. In het adresboek van 1967 wordt het beschreven als molenwrak. In dat jaar worden de restanten gesloopt en verbrand. 

In 1923 was de molen van Ter Haar, compleet met wieken, volop in bedrijf. Men adverteerde: ‘De Oude Molen, het adres voor alle granen- en meelsoorten, gemengde granen, ochtendvoer, eiermeel, gruttemeel, weitemeel en rijst. Bestellingen voor alle soorten zaaihaver worden gaarne aangenomen. Wij zijn beslist concurreerend. Beleefd aanbevelend: G.H. Ter Haar’.

 Aalten kende aan het begin van de twintigste eeuw zo’n acht windmolens. De meeste zijn verdwenen. De Teunismolen in De Heurne, de molen Prins van Oranje in Bredevoort en de Wenninkmolen in Lintelo zijn behouden gebleven en worden in stand gehouden door gediplomeerde molenaars.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant