Van links naar rechts, Janny Brevoord, Ineke Weerkamp en Tineke Brevoord. Foto: Eva Schipper

Van links naar rechts, Janny Brevoord, Ineke Weerkamp en Tineke Brevoord. Foto: Eva Schipper

Bredevoort voelt als thuiskomen

Algemeen

BREDEVOORT – Janny en schoonzus Tineke Brevoord zitten heerlijk op het terras van Bertram te genieten van de zon. Tineke en Janny wonen in Alphen aan de Rijn en in Amsterdam, maar zijn, zoals de naam doet vermoeden, familiaal afkomstig uit Bredevoort. In 1988 bestond Bredevoort achthonderd jaar. Tijdens dit jubileum werden alle mensen met de naam Bredevoort, of een andere spelling daarvan, opgeroepen om naar Bredevoort te komen. En sindsdien maken de dames jaarlijks hun trip naar Bredevoort. Tineke en Janny vertellen over dit bijzondere moment in 1988 en over hun binding met het vestingstadje.

Door Eva Schipper

Janny vertelt: “Alle mensen met de naam Bredevoort of een variatie daarop werden per post uitgenodigd om naar Bredevoort te komen. Ook werd ons gevraagd om familieleden te informeren. Voor de organisatie van het evenement moet het een ontzettende klus zijn geweest om deze dag te organiseren. Er was natuurlijk nog geen internet. Dus alle mensen werden in het telefoonboek opgezocht.” De genodigden werden op ’t Zand ingedeeld op spelling van naam. Zo konden de mensen in gesprek gaan met elkaar en onderzoeken of er eventuele familieverbanden te vinden waren. Janny: “Bij ons was dat het geval. Een vrouw uit Amerika bleek een achternichtje van mij te zijn. Mijn vader heeft nog lang contact gehouden met haar.”

Janny en Tineke waren voor de ‘namendag’ ook al bekend met de stad. In de omgeving woonde familie en daar kwamen ze regelmatig op bezoek. Tineke en Janny bezoeken samen ieder jaar Bredevoort. Jarenlang kwamen ze met veel plezier in de Bed and Breakfast van Ineke Weerkamp. Daardoor zijn Tineke, Janny en Ineke bevriend geraakt. Na vele jaren is Ineke gestopt met de B&B.
Tineke en Janny volgen ieder jaar een zelfde programma en daar hoort een keer uit eten met Ineke bij. Verder kan het jaarlijkse bezoek aan Schuurman Schoenen niet ontbreken. “We wonen allebei in de randstad, maar bij Schuurman Schoenen slagen we ieder jaar.” Ook bezoeken ze ieder jaar de stenenwinkel in Lichtenvoorde. Voorheen zat deze winkel in Bredevoort.

De dames zijn erg trots op hun naam. Ze stralen en zeggen: “We voelen ons echt thuis in Bredevoort. We hebben echt wat met de omgeving.” Lopend door de stad blijkt weer hoe bekend de dames er zijn. Ze kennen ontzettend veel mensen en maken ook een praatje en zeggen: “Tot morgen of tot volgend jaar.”

Ineke herkent het gevoel van thuiskomen bij andere gasten. “We hebben vaak mensen in de B&B gehad die in verbinding stonden met de omgeving. Voor veel mensen die als kind geëmigreerd zijn naar het buitenland voelt Bredevoort nog steeds als een eigen plek. Zo was er ook iemand die door de jaren geen Nederlands meer sprak, maar wel dialect. Dat zijn echt hele bijzondere momenten.”

Opvallend vinden Tineke en Janny hoe de stad in de jaren zo ontzettend veranderd is. Tineke: “De stad is echt opnieuw op de kaart gezet en er zijn veel nieuwe mooie voorzieningen.” Zo noemen ze de Heerlyckheid en brouwerij de Borghman. De dames hopen nog vele jaren terug te komen naar Bredevoort.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant