Afbeelding

Opinie | Reactie op ‘Prietpraat’

Algemeen

Prietproat over molens in het Aaltense Goor?

B(en) te Pas uut Dale schrif veurige weake (zie: https://www.aaltenvooruit.nl/nieuws/algemeen/348229/lezers-schrijven-prietpraat ) un nogal ploagerig stukskun in de Aaltense krante over de uutneudeging van de Progressieve Partij die mien evroagd haddn om meer oaver de (on) meugelijkheden van nieje windmöllns in de Achterhook te proaten. Hej hat ut oaver un ‘bij schnabbelende professor de vanuit de andere kant van het land af was gereisd naar de Achterhoek’. Moar dan is Ben uut Dale wel heel slecht informeert. Tegenswoardig hoof ie neet meer te reizen om un vehaol te vetellen an een stel progressievn in Aaltn, dat geet heel good online. Zellufs aj allemoal in den Achterhook woont; want wat internet betreft is’t hier vaak better as in ut westn. En de “schnabbel” is een flesken bier dat ik mag ophal’n bie de Borgman in Brevoort.

Dit even (in dialect) voor wat betreft (voor)oordelen van Ben te Pas over ‘die professor uit het westen die schnabbelt in de Achterhoek’. Maar goed, ik snap niet wat het probleem is van Ben te Pas. Hij wil geen uitbreiding maar wel vervanging van de molens van Hagenwind. En dat is best een goed idee, want de huidige molens zijn twaalf jaar oud en deze vervangen door het nieuwste model levert veel meer stroom op.
Die nieuwe molens zijn net zo stil als de huidige, maar produceren met zijn achten zo’n 100GWh per jaar, en dat is drie keer zoveel. Dat komt omdat ze hoger en groter zijn dan de bestaande molens, maar met een vergelijkbaar effect op het landschap. Het Aaltense Goor is agrarisch gebied, maar door het omringende coulissen landschap zullen ze nauwelijks beter zichtbaar zijn. Natuurlijk zie je ze wat eerder ‘opduiken’ als je bij Varsseveld van de A18 afslaat richting Aalten of doorrijdt naar Lichtenvoorde, maar het is toch een mooi signaal dat je ‘bienoa thuus’ bent. De nieuwe molens kunnen genoeg stroom leveren voor de hele gemeente Aalten. Het vervangen gaat niet gebeuren voor 2024, vanwege vergunningen et cetera, en de huidige molens zijn tegen die tijd vrijwel afgeschreven. Een alternatief is een zonneveld van 70-100 hectare, ofwel 140-200 voetbalvelden vol zonnepanelen en ik denk niet dat Ben in Dale daarop zit te wachten.


Gerard van Bussel,
de windprofesser uut Vodden

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant