Janne, Herbert en Manon Luimes van Try-Out Buitensport. Foto: Marja Hengeveld
Janne, Herbert en Manon Luimes van Try-Out Buitensport. Foto: Marja Hengeveld Picasa

Try-Out viert 25-jarig jubileum met open dag

Algemeen

Zaterdag 11 juli volop gratis activiteiten en clinics in de buitenlucht

Door Marja Hengeveld-Hallie

Toen Herbert Luimes op 1 juli 1995 de Kamer van Koophandel in Doetinchem bezocht om zijn geesteskind Try-Out in te schrijven, vermoedde hij niet dat zijn idee zo succesvol zou zijn. Deze stap zorgde er echter voor dat hij al 25 jaar doet wat hij het leukst vindt. Om daar aandacht aan te besteden is er op zaterdag 11 juli een open dag op het buitenterrein van Try-Out aan de Bargerdijk 2 in De Heurne met alleen maar gratis activiteiten en clinics.

Try-Out is nu een drie hectare groot buitenterrein met vele professionele faciliteiten. Wat er in 25 jaar tijd met Herberts initiatief is gebeurd, omschrijft hijzelf als een mallemolen. Herbert: “Als triatlonatleet kwam ik toevallig met de survivalsport in aanraking. Het verschil met triatlon was het onvoorspelbare! In tegenstelling tot een triatlonwedstrijd weet je met een survivalrun niet hoe het parcours eruit zal zien en dat trok me aan. Op dat moment werd de sport slechts beoefend door een handjevol fanatiekelingen. Door het tv-programma ‘Survival of the fittest’ kreeg de sport wat meer aandacht. Om de sport beter te leren kennen en mezelf te verbeteren, begon ik als instructeur bij Magic Outdoor. We trainden op Engbergen en rondom de baan van Atletico in Gendringen.”

Pionieren
“In het begin hadden we eigenlijk niets. De trainingsgroepen voorbereiden op een run was een pioniersklus. We begonnen met één boog, een oude deur, een paar touwen, een net en een vlot. Maar we hadden er lol in. Vanaf 1995 hebben we met een enthousiast groepje de Dinxperloop op poten gezet. Heel verrassend deden aan deze mini-survivalrun al zo’n 100 deelnemers mee. Deze Dinxperloop had in 2019 1.100 deelnemers!”

Herbert’s eerste survivalterrein
In 1997 kwamen er twee stukken bos, bekend als het Veenbos, ter grootte van anderhalve hectare in De Heurne in de verkoop. Herbert zag zijn kans schoon om een eigen survivaltrainingsgebied en buitensportterrein op te zetten. Dit was een zeer gewaagde stap voor een docent groenvoorziening in het speciaal onderwijs. In de praktijk pakte deze combinatie heel goed uit, want er waren wat van zijn leerlingen die zo de kans kregen op het terrein een externe stage te lopen. Tot 2005 heeft Herbert in het Veenbos kunnen ondernemen.

Een nieuwe uitdaging
Herbert beloofde de toenmalige trainingsgroep een nieuwe stek met meer smoel, meer potentie, meer uitdaging en meer ruimte. Herberts zoektocht beperkte zich niet tot de gemeente Aalten, ook in de gemeente Oude IJsselstreek keek hij rond. Uiteindelijk kreeg hij een aanbod waarvan hij ging watertanden: ‘t Barger. Na intensieve besprekingen met de gemeente Aalten en omwonenden kreeg hij groen licht voor de aanleg van een buitensport- en survivalterrein aan de Bargerdijk 2 in De Heurne. Het terrein werd ingericht met een vijver, 300 meter atletiekbaan, hindernissen in het bos en hindernisblokken op het veld. Vanaf 2009 konden alle trainingen en evenementen op deze locatie plaatsvinden.

Gegroeid van tien leden naar bijna 500
In de loop der jaren groeiden het ledenaantal mee met de locaties. Waren er bij Atletico nog maar tien leden, in het Veenbos groeide het aantal tot zo’n tachtig en nu bij ’t Barger staat de teller op bijna 500. De kwaliteit van de hindernissen is met hulp van een zeer actieve parcoursgroep naar een hoog niveau getild. Herbert is dan ook bijzonder trots op het klimtoestel dat op het eiland in de vijver staat. “Het is niet alleen een prachtig bouwwerk om te zien, maar het is ook een enorm stoer en multifunctioneel klimtoestel in combinatie met de stoere tokkelbaan over het water.”

Familiebedrijf pur sang
Herbert is enorm dankbaar voor het succes van Try-Out, wat niet mogelijk was geweest zonder de nooit aflatende hulp en kritische noten van vrouw Anita en dochters Lieke, Janne en Manon. “Ook de inspirerende groepen van de vereniging Ropes & Running en Stichting Survival Dinxperlo zijn onontbeerlijk voor het succes”, zegt Herbert. Dochters Janne en Manon werken al een aantal jaren volop mee in het bedrijf en daarmee is de opvolging gegarandeerd. Vanuit Janne’s expertise staan er nieuwe activiteiten op stapel die raakvlakken hebben met gezondheid, voeding, persoonlijke begeleiding, sport en horeca.

Open huis - coronaproof
Op de open dag op zaterdag 11 juli is er voor jong en oud een uitgebreid programma met gratis activiteiten en clinics, van 9.00 tot 15.00 uur. Per heel uur kunnen kinderen en jeugd zich inschrijven voor het doolhof, kajak, steppen survival, boogschieten en toggle. Ze mogen zich inschrijven voor één activiteit, maar ook voor zes. Voor volwassenen zijn er sportieve workshops in samenwerking met regionale bedrijven. Om 9.00 uur hardlopen met Gert-Jan Wassink, om 10.30 uur Yoga met Bianca Klijnsma, om 12.30 uur survivaltechniek voor alle beginners én gevorderden, om 14.00 uur Old Scool Gymspellen zoals trefbal, wattenstaven en tikkertje op anderhalve meter afstand en om 15.30 uur Crossfit Oost. Van 17.00 tot 21.00 uur staat de koffie en een drankje klaar voor een toost op 25 jaar Try-Out. Alle activiteiten en clinics worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van het RIVM.

Try-Out is te vinden aan de Bargerdijk 2 in De Heurne.


tryoutsport.nl

Janne Luimes 06-13896295 / Herbert 06-10816340 Onderschrift foto: vlnr: Janne, Herbert en Manon Luimes van Try-Out Buitensport

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit