Afbeelding

Randbericht | De grote zilverreiger is blij

Algemeen Columns

De grote zilverreiger is blij

Het was geen goede week voor de natuur. Het was bovendien geen goede week voor de landbouw en voor de mens. Het was te warm. Een week geleden fietste ik rond in de omgeving van het Aaltense Goor. Hoewel er al een tijd weinig regen was gevallen, viel het nog mee hoe fris groen de natuur er uitzag. Een week later is dat geheel veranderd. Ik was opnieuw in dezelfde omgeving en zag door de zon geel verbrand land.

Extremen horen bij natuur en landbouw, maar de laatste twee jaar zijn al te extreem. Natuurliefhebbers en boeren zijn er allebei niet blij mee. In het verleden zullen er vaker zulke omstandigheden zijn geweest, maar ik ben het niet gewend. In mijn geheugen heeft alleen de hete zomer van 1976 een plek gekregen. En nu die van 2018 en 2019. Drie afwijkende zomers gedurende mijn leven. Dat is niet veel en daarom wil ik daar nog geen al te harde conclusies aan verbinden.

Er zijn ook goede berichten over de natuur. Al moet je tegenwoordig wel oppassen met wat je natuur noemt. Wij zijn zelf onderdeel van die natuur. Alles wat wij doen kun je als natuurlijk beschouwen, maar daarover heb ik twijfels. De Slingeplas bij Bredevoort zou ik niet meteen een natuurgebied noemen. Deze recreatieplas is ontstaan dankzij de mens en die heeft er nog een grote invloed op. Maar er zijn wel diverse natuurelementen, waar met name vogels en andere dieren van profiteren. Alleen al dat water is aantrekkelijk voor vogels,

De huidige beheerder heeft niet veel met natuur. Daarmee vergeleken is de vorige beheerder, die ook al niet echt oog had voor de combinatie van natuur en recreatie, nog een verademing. Ja, dat was het goede bericht van de afgelopen week. De gemeente Aalten krijgt de Slingeplas in bezit. Niet alleen de grote plas, waar met ander beheer de natuurwaarden gemakkelijk vergroot kunnen worden, zonder dat de recreant er onder hoeft te lijden. Maar de gemeente wordt ook eigenaar van de kleine plas, die ook wel politieplas wordt genoemd, omdat agenten er ooit gingen vissen.

In de winter overnachten er grote zilverreigers bij de kleine plas. Overdag zie je ze overal in de verre omgeving, maar als het donker wordt vliegen ze graag naar de politieplas om er te overnachten. Momenteel bevinden deze reigers zich in het westen van het land, waar ze gebroed hebben. Als ze in het najaar terugkeren zullen ze blij zijn, want hun slaapplek is niet meer bedreigd, ook al zal hier en daar nog steeds beweerd worden dat de kleine plas bij de grote wordt aangetrokken. En dat er 300 zomerhuisjes komen. Ik ga het niet meer ontkennen, want mensen die het beweren zijn niet te overtuigen.

Die kleine Slingeplas ligt trouwens op grondgebied van de gemeente Winterswijk. Daarmee heeft Aalten bezit gekregen in de buurgemeente. De burgemeester meldde al dat dit heuglijke feit zal worden gevierd met het plaatsen van de vlag van de gemeente Aalten. De burgemeester van Winterswijk zal uiteraard uitgenodigd worden om dit bijzondere moment bij te wonen. Misschien is het wel de eerste stap van de fusie van beide gemeenten, waardoor de Heerlijkheid Bredevoort terugkeert.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant