Johan Ploegaert en Bert Willems van de Stichting tot behoud van het Torenuurwerk inspecteren het uurwerk. Foto: Gemeente Aalten
Johan Ploegaert en Bert Willems van de Stichting tot behoud van het Torenuurwerk inspecteren het uurwerk. Foto: Gemeente Aalten Foto: Bernhard Harfsterkamp

Plek gezocht voor een bijzonder torenuurwerk

Algemeen

AALTEN – Op zolder van de Aaltense musea staat al jarenlang een bijzonder torenuurwerk. Het is afkomstig uit de Sint Joriskerk in Bredevoort. "Aanleiding om hierover te spreken is dat het museum te kennen gaf dat het uurwerk een betere plek verdient", zei Hans de Graaf van Bredevoorts Belang in de adviescommissie cultuurhistorie van 9 oktober. "Wij zijn daarmee aan het werk gegaan." Hij noemt het een belangrijk erfstuk dat in de gemeente Aalten behouden moet worden. Het liefst in Bredevoort. Een plek daarvoor in een gebouw is echter nog niet gevonden. De Graaf zelf denkt dat een vitrine ergens in de buitenruimte van het vestingstadje ook een mogelijkheid kan zijn.

Door Bernhard Harfsterkamp

Bredevoorts Belang heeft het uurwerk al wel laten onderzoeken door medewerkers van de Stichting tot behoud van het Torenuurwerk. "Zij hadden hem zo weer aan de praat. Maar we wachten nog op een rapport over de resultaten van de inspectie." Hij verwacht dat het in deze herfst klaar is. In het ijzer van het uurwerk staat in het Latijn gesmeed: Joannes Holthus maakte mij in 1666. "Het uurwerk is uitgerust met een dubbel slagwerk, dat zowel op de hele als de halve uren Bredevoort bij de tijd hield. Bovendien weerklonken een kwartier voor en na de hele uren vier tonen op drie klokken. Predikant Joannes Verschage en de kerkmeesters Gerhard van Hengel en Dr. Bernard Ecckervelt, lieten zich ook in het ijzer van het uurwerk vereeuwigen", schrijft De Graaf in een toelichting die hij voor de adviescommissie maakte. Het uurwerk is voor het grootste deel origineel. Rond 1900 heeft Gert Jan Heinen uit IJzerlo echter nieuwe onderdelen ingebouwd.

Liefst ergens op straat tonen
Terugplaatsing in de Sint Joriskerk is niet meer mogelijk. Een van de commissieleden suggereerde dat het uurwerk misschien ergens in de Koppelkerk tentoongesteld kan worden. De Graaf zelf ziet het 'uurwerk echter het liefst 'ergens in een straat staan in een mooie glazen stolp waar de mensen omheen kunnen lopen'. Met daarbij een verhaal over de geschiedenis ervan. Voor een goed behoud is een 'klimatologische kast' wel nodig. Daarin worden temperatuur en luchtvochtigheid constant op hetzelfde niveau gehouden. Zomaar buiten neerzetten is niet verantwoord. Dat vraagt wel een investering, die Bredevoorts Belang niet kan opbrengen. Gezien het enthousiasme van de andere commissieleden zal daarvoor wel een oplossing worden gevonden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant