Gerco Honders in het lokaal waar hij zijn eigen bier gaat brouwen. Foto: Bart Kraan  
Gerco Honders in het lokaal waar hij zijn eigen bier gaat brouwen. Foto: Bart Kraan  

Stadsbrouwerij De Borghman lanceert Borghmans Blond

Algemeen

Bier voor eerst te drinken tijdens Bredevoort Schittert

Door Bart Kraan

BREDEVOORT - In het proeflokaal van zijn Stadsbrouwerij De Borghman schenkt Gerco Honders zestig bieren, alle echter van andere brouwers. Maar binnenkort kunnen liefhebbers in de voormalige school aan 't Zand terecht voor bier dat Honders zelf gebrouwen heeft: Borghmans Blond dat vrijdag 23 september, de openingsdag van Bredevoort Schittert, voor het eerst kan worden gedronken

Het 'debuut' van Borghmans Blond valt samen met het eenjarig bestaan van het proeflokaal van De Borghman dat tijdens de vorige editie van Bredevoort Schittert werd geopend. En omdat het thema van deze editie van Bredevoort Schittert 'December in september' luidt, vindt Honders het wel leuk om naast het Borghmans Blond oliebollen te serveren. "We zijn de drie avonden van Bredevoort Schittert open. Vanwege het thema van Bredevoort Schittert doen we die drie avonden alsof het oudjaar is en kunnen er daarom bij ons oliebollen worden gegeten.''

De lancering van Borghmans Blond markeert ook het einde van een periode van zes jaar thuis bier brouwen en het begin van De Borghman als serieuze brouwerij. "Ik brouw sinds 2010 thuis af en toe batches van twintig liter als hobby'', vertelt Honders. "Daarbij gebruik ik zes recepten. Die zijn goed genoeg voor het maken van een eerste batch. Later gaan we grotere hoeveelheden brouwen.''

Historie
Voor zijn Borghmans Blond grijpt Honders terug op de geschiedenis van Bredevoort. "In 1633 telde Bredevoort nog tien bierbrouwerijen. Er waren hier toen veel soldaten, die wel een biertje lustten. Er werd ook veel bier gedronken vanwege de hygiëne, water was toen niet altijd even schoon. Ik heb naar recepten gezocht en daarbij een boekje met informatie over brouwen in de middeleeuwen en de zeventiende eeuw, en de ingrediënten die ze daarvoor gebruikten, gevonden. Voor Borghmans Blond gebruik ik gerstemout, hop, gist en honing. Door het gebruikte brouwproces gaat het wat betreft koolzuur en schuimgehalte anders dan bij andere bieren. Bij Borghmans Blond verdwijnt het schuim eerder en houd je champagne-achtige bubbels over.''

Borghmans Blond is, volgens Honders, een licht moutig bier met een mooi bittertje geworden. "En je proeft het zoet van de honing in de afdronk'', aldus Honders, wiens nieuwe bier vooralsnog alleen in flesjes verkrijgbaar is. "Maar het komt zeker op op de tap.''
Hij heeft de eerste batch van 500 liter Borghmans Blond nog bij dorpsbrouwerij D'n Drul in Groesbeek gebrouwen. Honders staat echter op het punt om zijn eigen brouwerij in gebruik te nemen. "Op woensdag 21 september komen de brouwketels, die ik van D'n Drul heb gekocht, naar Bredevoort. Ik ben nu bezig met de voorbereidingen, zoals het aanleggen van elektriciteit en leidingen.''

Speciaalbieren
In zijn eigen brouwerij aan 't Zand in Bredevoort wil Honders in de toekomst, naast het Borghmans Blond, een aantal andere bieren gaan brouwen die het hele jaar verkrijgbaar zijn. Zoals een dubbel, tripel, quadrupel, een lichtere zomervariant van quadrupel, IPA (India Pale Ale, een bierstijl; red.) en pils. "En ik ga speciaalbieren, inclusief eenmalig verkrijgbare, brouwen'', zo geeft Honders aan. "Ik verbouw zelf hop, bijvoorbeeld op de poort van de brouwerij. Die ga ik oogsten en daar brouw ik dan een speciaalbier van. En op een andere plek in Bredevoort heb ik zes hopplanten, die kan ik volgend jaar gebruiken.''

Zijn zelf gebrouwen bieren zijn straks niet alleen zijn proeflokaal verkrijgbaar, maar ook in winkels en horecagelegenheden in andere delen van het land. "Ik ga zeer zeker mijn bier vermarkten, heb ook al verzoeken uit de rest van het land gekregen. Een café uit Amersfoort heeft al belangstelling getoond, evenals een supermarkt uit Bergen op Zoom.''
Tevens is hij van plan merchandise zoals glazen van eigen brouwerij op de markt te brengen. Bierliefhebbers kunnen ook het brouwproces bekijken. "Ik bied al arrangementen met proeverij en rondleiding aan waarbij ik het brouwproces uit de doeken doe. En vanaf eind oktober houden we op zondag brouwdagen, mensen kunnen dan zien hoe we bier maken.''

Proeflokaal
Zit Honders voor wat betreft zijn brouwerij vol plannen, ook voor het proeflokaal van De Borghman heeft hij de nodige voornemens. "Nu kun je er kiezen uit zestig bieren, waarvan zes op tap. Maar volgend jaar wil ik naar honderd bieren, waarvan tien uit het vat'', aldus Honders, die benadrukt dat ook niet-bierdrinkers prima bij hem terecht kunnen. "Mensen kunnen ook koffie of frisdrank bestellen. En je kunt bij ons eten, we hebben een kleine kaart met onder meer panini's en tosti's.''
En Honders, die zijn tijd gaat verdelen tussen zijn brouwerij en zijn atelier Het Aanzicht, gaat straks in zijn onderkomen in het oude schoolgebouw aan 't Zand bier van andere brouwerijen verkopen. "Ik heb nog een lokaal over, daar kan ik mooi een bierwinkel in vestigen waar mensen bier van andere brouwerijen in bijvoorbeeld cadeaupakketten kunnen kopen.''

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant