Afbeelding

Rijden op waterstof krijgt voorzichtig meer vorm

Achterhoek Auto

Afgelopen week werd een waterstoftankstation geopend op wat je een A-locatie zou kunnen noemen. Shell opende haar eerste vulpunt langs de A4 tussen Den Haag en Amsterdam ter hoogte van Hoofddorp. Een teken van leven van een alternatieve brandstof met groeipotentie.

De opening van het waterstoftankstation nabij het bekende brugrestaurant over de A4 heeft ook een tweeledige signaalfunctie in zich. Het is ten eerste een concreet wapenfeit van Shell en het consortium H2Benelux, waarin Shell samen met Total, het Belgische Colruyt, Rijkswaterstaat en Waterstofnet acht waterstofstations gaat bouwen.

Hyundai en Toyota
Het vulpunt onder de rook van Schiphol is voor de automerken Hyundai en Toyota bovendien een mijlpaal in de ontwikkeling van rijden op waterstof in Nederland. Toyota lanceert begin 2021 met een geheel vernieuwde versie van de Mirai, hun waterstofauto die een actieradius van 500 km gaat bezitten en minder dan 70.000 euro gaat kosten. Hyundai heeft de Nexo in haar gamma, een elektrisch aangedreven SUV met waterstofcel met een vanafprijs van 84.000 euro.

Het waterstofstation langs de A4 op verzorgingsplaats Den Ruygenhoek is het zesde tankpunt in Nederland, naast Den Haag, Rhoon, Helmond, Arnhem en Delfzijl. De overheid heeft inmiddels financiering verleend voor de bouw van meer dan twintig stations. In het Nederlandse Klimaatakkoord staat dat in 2025 in totaal vijftig vulstations gerealiseerd moeten zijn.

Transport en industrie
Met de groei van het aantal waterstofstations zal ook het aantal auto’s met waterstofcel toenemen. Experts zien vooral kansen bij de energietransitie zodra de waterstoftechniek ook omarmd gaat worden door de vrachtwagenfabrikanten; elektrische aandrijving via een waterstofcel als alternatief voor dieselverbrandingsmotoren. In combinatie met industriële waterstofprojecten kan zo ook de kostprijs voor waterstof verder zakken. Nu nog is het vergelijkbaar met de prijzen voor benzine. (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant