Marleen Hoftijzer gaat op wereldreis. Foto: PR
Marleen Hoftijzer gaat op wereldreis. Foto: PR

Op zoek naar 'home', waar ook ter wereld

Algemeen

AALTEN – Fotografe Marleen Hoftijzer is terug bij haar ouders in Aalten. Maar niet voor lang, begin september vertrekt ze voor het eerste deel van haar wereldreis.

Door Karin Stronks

Onder het motto 'can I come over' trekt Marleen de wereld in. Haar bedoeling is om bij 'locals', lokale bewoners, te overnachten, ze een beetje te leren kennen en te fotograferen in hun huis. Marleen: "Ik denk dat de meeste mensen in de wereld gewoon willen leven, werken, een gezin stichten, gelukkig zijn, ieder op zijn of haar eigen manier, waar dan ook. Dat wil ik graag vastleggen en delen, daarom maak ik deze wereldreis! Ik heb iets met 'home', waar dat ook is!"

Begin september gaat Marleen Hoftijzer van start met haar nieuwe avontuur. Ze reist eerst naar Schotland, daar zal ze ongeveer drie weken blijven, daarna vliegt ze naar Spanje. Vanaf Gran Canaria vaart ze met Nomad Cruise via Kaapverdië naar Panama, daar zal ze in vier weken van oost naar west trekken. Na haar reis door Midden-Amerika gaat Marleen naar Florida. Half december bezoekt ze een familie in Kameroen waar ze een fotoreportage gaat maken van een bruiloft. Ze blijft daar een maand, medio januari keert ze weer terug naar Aalten om daar plannen te maken voor deel twee van haar wereldreis.

"Het idee voor deze reis en de foto's van 'locals' heb ik in het klein al in Breda uitgevoerd. Daar woonde ik in een flat waar mensen van tientallen nationaliteiten wonen. De meeste bewoners kenden hun eigen buren niet, ik ook niet. In twee jaar tijd heb ik van de flatbewoners foto's gemaakt en die onder andere in de lift opgehangen. Er werd gepraat over de foto's en mensen kwamen langzamerhand met elkaar in contact, ik ook natuurlijk! Bij veel bewoners staat gastvrijheid hoog in het vaandel, ik heb van heel wat exotische maaltijden genoten! Daar kunnen wij Nederlanders overigens nog wel wat van leren", legt Marleen uit. Ze vervolgt: "Dit project ga ik nu min of meer in het groot uitvoeren, over de hele wereld. De foto's komen op de website www.canicomeover.com te staan. Foto's van gewone mensen die iets vertellen over hun 'home'!"

Marleen heeft na haar studie aan AKV Sint Joost talloze landen bezocht en reportages gemaakt. Hierdoor heeft ze al een behoorlijk internationaal netwerk opgebouwd. Ze geeft aan: "Hier kan ik inderdaad wel een beetje uit putten maar ik ben nog op zoek naar 'locals' in de landen die ik dit najaar zal bezoeken. Mensen die kennissen hebben in deze landen waarmee ik contact kan maken en waardoor ik wellicht 'locals' kan ontmoeten mogen mij gerust mailen, graag zelfs! Ik hoop mensen van allerlei allooi te leren kennen, van miljonairs tot wat minder bedeelden, dat zou fantastisch zijn voor dit project. Ook ben ik op zoek naar partners, instanties, die bezig zijn met het thema 'thuis', wellicht kunnen we iets voor elkaar betekenen."

De 'locals' waar Marleen een paar dagen mag logeren worden vooraf verzocht of ze willen meewerken aan haar project. "Natuurlijk kom ik niet zomaar binnenvallen met m'n camera en schrijfblok. En ik pas me uiteraard aan bij de mensen waar ik mag overnachten. Het lijkt me zo mooi om bij heel verschillende mensen foto's te maken, waarbij ik zeer benieuwd ben wat 'home', thuis, voor ze betekent. Zit er verschil in arm, rijk, cultuur en nationaliteit? Hebben mensen overal ongeveer hetzelfde idee over thuis? Dát wil ik graag vastleggen, zo wil ik graag de wereldburger leren kennen en dat delen", aldus een enthousiaste Marleen. De van oorsprong Aaltense vertrekt begin september voor haar nieuwe avontuur. Ze zal regelmatig verslag uitbrengen over haar belevenissen in Aaltens Nieuws. 


www.canicomeover.com
www.marleenhoftijzer.com

Marleen aan het werk. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant