Koersballen in De Hofnar blijft ook na 1 april mogelijk. Foto: PR

Koersballen in De Hofnar blijft ook na 1 april mogelijk. Foto: PR

De Hofnar stopt, vaste gebruikers gaan waarschijnlijk door

Maatschappij

AALTEN - Afgelopen week werd bekend dat Frank Wensink per 31 maart stopt als pachter en exploitant van De Hofnar. Met name de hoge energielasten doen hem de das om. Maar de vaste gebruikers kunnen gewoon door, aldus Gerrit Rutgers van Stichting Gemeenschapshuis Aalten die de eigenaar is.

Door Jos Wessels

Acht jaar De Hofnar
Acht jaar geleden werd Frank Wensink pachter en exploitant van het grootste gemeenschapsgebouw van Aalten dat toen nog De Pol heette. Wensink heeft hier grootse evenementen georganiseerd die veel publiek trokken. Met grote namen als UB40 en BZN. Vorige maand werd De Hofnar tijdens de Party Awards nog uitgeroepen tot populairste horecalocatie van Midden Nederland. Daarnaast maakt een aantal Aaltense verenigingen wekelijks gebruik van het gebouw. Maar een combinatie van stijgende energiekosten en een slecht geïsoleerd pand maakt het onmogelijk om door te gaan. In De Gelderlander tekent Wensink aan dat De Hofnar het enige gemeenschapshuis is zonder subsidie. Dit in tegenstelling tot de DRU in Ulft waar tonnen subsidie naartoe gaan.

Energiemaatregelen en isolatie
Eigenaar van het gebouw is Stichting Gemeenschapshuis Aalten. Secretaris Gerrit Rutgers wil de indruk wegnemen dat er weinig aan energiemaatregelen zijn genomen. “Sinds 2014 hebben we HR verwarmingsketels. Sinds 2019 liggen er 270 zonnepanelen op het dak. Die zijn goed voor ongeveer 83.000 kilowattuur per jaar. Daarmee zou De Hofnar de eigen stroombehoefte kunnen dekken.
Er is echter een grote kink in de kabel. Voor particulieren geldt de zogenaamde salderingregel. Dat betekent dat stroom in de zomer gewonnen aan het net kan worden geleverd; in de winter kan dezelfde hoeveelheid stroom worden afgenomen en de kosten tegen elkaar worden weggestreept. Dat geldt niet voor bedrijven. De stroom die De Hofnar in de zomer opwekt moet tegen een laag tarief aan de energiemaatschappij worden geleverd. De grootste stroombehoefte in de horeca is in de avond en nacht; dan moet dure stroom worden ingekocht.
Qua isolatie zijn er door de eigenaar diverse maatregelen genomen. Zo ligt er 5 centimeter dik isolatie op het dak. Een nadeel zijn wel de vele ramen. Alle ramen hebben dubbel glas. Maar dan nog is het warmteverlies door glas vier keer zo hoog als door een muur.”

Rol van de gemeente
Sinds afgelopen december heeft de gemeente Aalten een regeling waarbij energiesubsidie kan worden toegekend aan verenigingen en instellingen met een eigen gebouw die anders kopje onder gaan. Deze regeling gaat uit van maatwerk. Of die regeling ook op De Hofnar van toepassing is, is niet bekend. Zowel pachter Wensink als de eigenaar zeggen dat zij de gemeente hierover niet hebben benaderd. Rutgers verwacht veel van een plan voor alle gemeenschapshuizen dat in maart gereed komt. Daar zal het waarschijnlijk ook over energiemaatregelen gaan. Het wordt opgesteld door de gemeente samen met alle betrokkenen. De gemeente zelf was vanwege de vakantie niet bereikbaar.

Vaste gebruikers gaan waarschijnlijk door
Elke week houdt een aantal verenigingen in Aalten hun activiteiten in De Hofnar. Onder meer het Aaltens Mannenkoor, de bridgeclub, het koersbal en het Repair Café. Volgens Rutgers kunnen die activiteiten na 1 april gewoon doorgaan. “De toekomst is op dit moment nog niet volledig duidelijk. Als er nieuws is, zullen we dat melden.”