Buurt Molenstraat eet samen in de Molenschuur. Foto: Natalie van der Burg
Buurt Molenstraat eet samen in de Molenschuur. Foto: Natalie van der Burg

Samen koken en eten met buurt Molenstraat

Wonen

AALTEN – In de wintermaanden organiseert de buurt van de Molenstraat twee keer een etentje voor alle buren. De aanwonenden nemen allemaal, als het kan, een pan met eten mee. Als een soort buffet wordt alles klaargezet. Na een welkomstwoord en een moment stilte gaan de buren samen lekker eten. “Zo hebben we ook in de winter een paar keer contact met elkaar. Je kunt het naoberschap noemen. Wij vinden het gewoon gezellig en laagdrempelig en het kost niks!”

Door Karin Stronks

Mirjam Luiten en Herman Winkelhorst zijn de ‘aanjagers’ van de gezamenlijke maaltijden van buurt Molenstraat. Herman: “Het samen eten doen we bewust twee keer in de wintermaanden, in november en februari een keer. Voor en na de zonnewende! Waarom? Nou, in de zomer zie je de buren nog wel eens buiten, een praatje over de heg, even een bakkie doen. ’s Winters is dat anders, het is vroeg donker en je komt elkaar niet zo vaak tegen. Daarom gaan we twee keer in de winter gezellig samen eten!”
Mirjam vult aan: “Het kost niks en is gewoon heel leuk. Je praat met elkaar, het is laagdrempelig. De opkomst is altijd hoog! Ook nieuwe buren doen vrijwel altijd meteen mee.”

Een aantal jaren hebben de buren gekookt volgens een thema. “Chinees, Italiaans en de Hollandse pot zijn al langsgekomen. Dit jaar in november hebben we onze buren en onszelf alle vrijheid gegeven. Onder het motto ‘kook maar wat je lekker vindt’ kwamen de buren met een grote diversiteit aan maaltijden op de proppen. Van patat met frikandellen tot rijst met saus, van stamppot boerenkool tot pannenkoeken. Dat is best goed bevallen! Er werd heerlijk gegeten en buren wisselden recepten uit”, vertelt Mirjam. 

De buurt van de Molenstraat kan voor de gezamenlijke etentjes terecht in de Molenschuur. “We zijn erg blij met deze locatie. Herman en ik overleggen met de koster van de christelijk gereformeerde kerk, eigenaar van de Molenschuur, over de geplande datum. Bij groen licht zetten we lange tafels met stoelen klaar en twee tafels voor de pannen met eten. De buren brengen het eten vanaf 17.45 uur, we eten om 18.00 uur. Iedereen kookt een hoeveelheid voor het eigen gezin, zo is er altijd genoeg. Voor mensen die koken lastig vinden, gooien we wat extra aardappelen in de pan. Alle buren zijn welkom om mee te eten.”

Alle buren nemen hun eigen bord, bestek, opscheplepels en het eten mee. Herman: “Als we compleet zijn, doen we een welkomstwoordje en we nemen een moment stilte in acht. En dan gaan we lekker eten! En we praten meteen bij met de buurt. Kinderen kunnen fijn spelen en er is een toilet in de Molenschuur. Na afloop ruimen we samen alles op en vegen de boel aan. En we nemen alle spullen weer mee naar huis. Meestal is rond een uur of acht alles opgeruimd en zijn de tafels en stoelen op de plek gezet. En brengen we de sleutel terug naar de koster.”
Mirjam glimlacht: “Natuurlijk wordt er wel eens iets vergeten, dat zien we terug op de buurtapp. ‘Van wie is deze pan’ of ‘is iemand dit bord kwijt’, dergelijke berichtjes volgen vaak!”

Oorsprong
De oorsprong van de gezamenlijke buurtmaaltijden is de deelname aan de actie ‘Klimaatstraatfeest’, in 2008 gehouden. Straten en buren in Nederland zijn de uitdaging aangegaan om dit thema uit te voeren. “We konden punten verdienen met diverse acties en met artikelen in de krant. We zijn samen gaan eten, geen ingevlogen groenten, we kochten producten van lokale ondernemers. Verwarming uit en allemaal een dikke trui aan… We zijn 42ste geworden van de 2.500 straten die meededen en hebben een straatfeest in de vorm van een barbecue gewonnen”, glimlacht Herman. De buren spreken nog lang na over dit leuke project. Mirjam: “We hebben lang niets gedaan maar hebben wel herinneringen opgehaald. En besloten om het samen eten een vervolg te geven. Dat doen we nu al enkele jaren en het bevalt ons prima!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant