Gebruikers en vrijwilligers bij de leenauto, vlnr: Jolanda te Winke, Elke Poppe, Bert Weevers, Jochem Meulenbeek en Han Smeets. Achter hen de laadpaal. Foto: Jos Wessels
Gebruikers en vrijwilligers bij de leenauto, vlnr: Jolanda te Winke, Elke Poppe, Bert Weevers, Jochem Meulenbeek en Han Smeets. Achter hen de laadpaal. Foto: Jos Wessels

Een leenauto in plaats van een tweede auto?

Vervoer

BREDEVOORT - Op ’t Zand in Bredevoort staat, vóór De Heerlijckheid en nabij een laadpaal, een witte Renault Zoe met opdruk GAON. Het is een elektrische auto, een automaat. Het is een deelauto, te gebruiken door mensen die geen auto hebben of in plaats van een tweede auto. Een deelauto is heel wat goedkoper dan een tweede auto aanschaffen. In gesprek met vijf enthousiaste vrijwilligers en gebruikers.

Door Jos Wessels

Hoe werkt het? Als je interesse heb, kun je het best contact zoeken via www.bredevoort.nl/deelauto of 06-49860403. Door een proefritje, bijvoorbeeld op de zaterdagmorgen, ervaar je de voordelen van een elektrische auto en van een automaat. Vervolgens sluit je een abonnement af en krijg je een app op de telefoon. Er zijn hierbij twee smaken: óf je betaalt vijf euro in de maand en dan kost de auto drie euro per uur in het gebruik. Of je betaalt 0 euro per maand, maar dan is het uurtarief 4,5 euro. Daarnaast kost de auto 20 cent per gereden kilometer.
Het reserveren gaat heel gemakkelijk. Op de app zie je of de auto vrij is op de gewenste dag en tijdstip. Je legt jouw tijd vast. Op het afgesproken tijdstip open je de auto met dezelfde app en daarmee start je ook de auto. Een autosleutel is dus niet nodig.

Deelauto:
altijd gereed
en zeer
goedkoop


Gebruiker Jolanda te Winkel legt uit: “Als ik een afspraak plan, kijk ik eerst of de deelauto vrij is. Ik pas eventueel de afspraak daarop aan. Voor mij staat de deelauto op loopafstand.”

Energie Coöperatie
De deelauto is een project van de Energie Coöperatie Bredevoort (ECB) met participatie van de Vereniging Bredevoorts Belang. Voorzitter ECB Bert Weevers vertelt: “De deelauto wordt gesubsidieerd door de Regio Achterhoek in het kader van het project GAON. Op deze wijze kan dedeelauto voor dit lage bedrag worden aangeboden. Het project is niet commercieel. Voordeel is, dat de auto altijd klaar staat, midden in Bredevoort. Vrijwilligers Han Smeets en Elke Poppe zorgen ervoor dat de auto steeds opgeladen is. Het project heeft ook een ideële doelstelling. Gebruik van een deelauto voorkomt aanschaf van meerdere particuliere auto’s. En dat is goed in het kader van zuinig omgaan met onze grondstoffen.

‘Geen omkijken
naar
verzekering,
belasting en
banden
wisselen’


Er zijn nogal wat gezinnen die nu twee auto’s gebruiken. Bijvoorbeeld omdat de ene partner dagelijks een auto nodig heeft voor het werk en de tweede partner voor korte ritjes tussendoor. Die tweede partner kan ook de deelauto plannen. Je hebt dan geen omkijken naar verzekering, wegenbelasting, onderhoud en banden verwisselen, dingen waar je met een tweede auto wel mee te maken hebt.”

De ANWB heeft een financiële berekening gemaakt. Bij vergelijking met een auto met een dagwaarde van 8.000 euro en 5.000 kilometer per jaar is het voordeel van de deelauto 1.575 euro. De meeste mensen zullen met die tweede auto minder dan 5.000 kilometer rijden, dus is het voordeel nog groter.

Bekend
De Energie Coöperatie Bredevoort is vooral bekend van het postcoderoosproject. Circa vijftig gebruikers hebben gezamenlijk zonnepanelen ingekocht die op de daken van de firma Betting en ’t Grachthuys liggen. De stroom wordt geleverd aan energiemaatschappij Agem. De deelnemers participeren in de winst. Bijkomend voordeel is dat de deelnemers de energiebelasting op het stroomgebruik thuis mogen aftrekken.
De ECB kent een kleine wachtlijst, men dubt nog of men een derde dak met gezamenlijke zonnepanelen gaat bekleden.

Vrijwilligers gevraagd
De ECB en Bredevoorts Belang wil de deelauto ook graag beschikbaar stellen aan ouderen die niet zelf meer kunnen rijden of aan mensen met een handicap.
Jochem Meulenbeek, voorzitter Bredevoorts Belang: “Wij zoeken vrijwilligers die zo nu en dan willen rijden, bijvoorbeeld om iemand naar een familiebezoek of ziekenhuisbezoek te brengen. De persoon zelf betaalt de deelauto, de vrijwilliger stelt alleen zijn tijd beschikbaar. Meldt u zich dan aan via 06-49860403. U doet goed werk en het is nog gezellig ook!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit