Wethouder Hans te Lindert (links) met fysiotherapeut/hardloper Mark te Brake in het Loohuisbos. Foto: Karin Stronks
Wethouder Hans te Lindert (links) met fysiotherapeut/hardloper Mark te Brake in het Loohuisbos. Foto: Karin Stronks

Oproep van wethouder en fysiotherapeut/hardloper: Kom in beweging!

Sport

AALTEN - Wethouder Hans te Lindert en fysiotherapeut en hardloper Mark te Brake roepen iedereen op om in beweging te komen. Mark heeft een passie voor bewegen en merkt de positieve invloed op de gezondheid. “Dat hoeft niet perse hardlopen te zijn.” Hans bereidt zich voor op het lopen van een halve marathon voor Kika. “Het lopen brengt me steeds meer plezier, ik voel me fit. Een doelstelling helpt me enorm. Nu heb ik er twee, de halve marathon lopen én hierdoor Kika steunen!” 

Dat bewegen goed is voor een mens, zal algemeen bekend zijn. De mate waarin dit van invloed is op vitaliteit, wordt echter steeds duidelijker en recente onderzoeken tonen de positieve invloed aan op fysieke en mentale gezondheid. Zo zijn er onderzoeken die duidelijk maken dat regelmatig intensief bewegen bloeddruk verlagend werkt en een preventieve invloed heeft op bijvoorbeeld suikerziekte en aandoeningen als Parkinson en een burn-out.

Slimmer en handiger
Toch was dat niet de directe aanleiding voor Hans te Lindert om contact op te nemen met Mark te Brake van Fysio Aalten. Hans legt uit: “Het was midden in de coronatijd dat ik écht de behoefte voelde om meer in beweging te komen. Ik zat veel stil, vergaderde net als heel veel andere mensen vaak vanachter een beeldscherm en de ‘rondjes met het hondje’ waren de enige beweegminuten zo ongeveer. Toen ook het volleyballen stil kwam te liggen, ben ik gaan hardlopen. Vanuit huis ren ik in vijf minuutjes naar het Loohuisbos dus een hardlooprondje was zo geboren. En die rondjes begon ik wat uit te breiden. Zowel qua afstand als qua frequentie. En ik ontdekte de app ‘Strava’ waardoor ik achteraf de rondjes kon bekijken. Daar begon ik lol in te krijgen en ik merkte vooruitgang. Het lopen ging soepeler, ik liep makkelijker langere afstanden en na afloop lag ik niet na vijf kilometer een kwartier op apegapen. Na verloop van tijd begon ik echter te beseffen door dat ik maar wat deed en dat ik het slimmer en handiger aan zou kunnen pakken.”

Plezier en fit
“En toen meldde Hans zich bij mij”, vervolgt Mark te Brake. Mark is een regionaal bekende hardloper uit Aalten, fysiotherapeut van beroep. Mark: “Mensen als Hans tref ik vaker; van goede wil maar onwetend qua trainingsopbouw. Wij werken met schema’s die we tweewekelijks op maat aanleveren. Voor Hans schrijf ik drie trainingen per week uit van zo’n uurtje per keer. Door de opbouw en de afwisseling in tempo en interval, is het goed mogelijk om progressie te boeken en nóg meer plezier in hardlopen te krijgen.” Dit wordt door Hans bevestigd: “Ik merk dat m’n lopen vooruit gaat, ik steeds meer plezier in het hardlopen begin te krijgen en me eigenlijk gewoon fit voel. Dit gevoel enthousiasmeert me enorm en daagt me ook uit om anderen in beweging te krijgen.”

‘Als je maar beweegt’
Dat laatste herkent Mark en vandaar dat zij gezamenlijk nu de publiciteit zoeken. Mark: “Als fysiotherapeut en als hardloper heb ik een passie voor bewegen en merk ik dagelijks wat de positieve invloed van bewegen is op gezondheid. En dat hoeft heus geen hardlopen te zijn, dat mag ook wandelen, fietsen, zwemmen of bijvoorbeeld jeu de boules zijn. Als je maar beweegt!” Hans vult aan: “Als wethouder probeer ik dagelijks mensen en dingen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. Op welke manier dan ook. Nu ik zelf aan den lijve die positieve invloed ervaar, breng ik dit heel graag over op anderen. En dat hoeft echt niet allemaal via een hardloopschema van Mark te zijn.”

Vitaalbad.nl
Te Lindert: “Onze gemeente heeft tal van sport- en beweegmogelijkheden. Kijk hiervoor op www.vitaalbad.nl Dat is dé plek voor al het sport-, beweeg- en cultureel aanbod in de gemeente, waarbij BAD staat voor de kernen Bredevoort Aalten Dinxperlo.” Aanmelden, net als Hans, kan ook bij Mark of een andere trainer of club natuurlijk, als je maar ‘in beweging’ komt!”

Doelstelling
Tenslotte merkt Hans op dat een doelstelling hem erg helpt. Op twee manieren. Hij legt uit: “Ik ben, nog voordat ik me bij Mark meldde, op zoek gegaan naar een hardloopdoel voor mezelf. En dat werden er zelfs twee. Een halve marathon ergens in het najaar leek me wel een mooi punt om naartoe te trainen. Via een hardloopkalender stuitte ik op de halve marathon in Amsterdam op 16 oktober. En die sprak me om drie redenen meteen aan; het moment zo halverwege oktober, de stad Amsterdam én -bovenal- het feit dat deze wedstrijd is gekoppeld aan de Stichting KiKa. KiKa zamelt geld in voor onderzoek naar kinderkanker en de behandeling daarvan. Dat hier onderzoek naar gedaan wordt, vind ik ongelooflijk belangrijk en als ik door geld in te zamelen via mijn hardlopen daar een steentje aan bij kan dragen, is dat een enorm grote éxtra motivatie voor mijn ‘in beweging komen’. M’n hardloopavontuur dient dan letterlijk een dubbel doel waarbij natuurlijk KiKa en het goede werk dat zij doen véle malen belangrijker is dan mijn eigen plezier in hardlopen!”

KiKa
Bijdragen aan KiKa via de halve marathon van Hans op 16 oktober kan via www.runforkikamarathon.nl/hans-te-lindert 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit