Jacqueline Buhler is eigenaar van tekstueel adviesbureau TAB en trouwambtenaar in de gemeente Bronckhorst. Ruim vijfentwintig jaar was ze docent Nederlands aan het Isendoorn College in Warnsveld. Ze schreef mee aan diverse lesmethoden.

Jacqueline Buhler is eigenaar van tekstueel adviesbureau TAB en trouwambtenaar in de gemeente Bronckhorst. Ruim vijfentwintig jaar was ze docent Nederlands aan het Isendoorn College in Warnsveld. Ze schreef mee aan diverse lesmethoden.

Ma is te koop

Onderwijs

Ook in de Achterhoek vind je talloze velden, waarop enorme hoeveelheden maïs groeien. Zelf woon ik in het buitengebied, ook rondom ons huis staat veel maïs. Afhankelijk van de hoeveelheid zon en regen gedurende de zomer wordt deze meestal geoogst tussen medio augustus en begin oktober. Dat is meteen een veeg teken dat de zomer echt voorbij is.

Of je ‘mais’ schrijft, zonder trema, of ‘maïs’, met trema, dat maakt niet uit, het mag allebei. Zet je er een spatie tussen, dan krijgen we bijzondere taferelen als er langs de weg een kraampje staat, met een bordje: ‘ma is te koop’…

Spaties doen ertoe in de Nederlandse (schrijf)taal. Een spatie wel of niet gebruiken levert bijzondere misverstanden op. Onlangs had ik een afspraak met iemand, die werkzaam is in een werkelijk prachtig kantoorgebouw in het westen van het land. De receptioniste bij wie ik mij meldde, begeleidde mij naar mijn afspraak en onderweg liep ik langs allerlei kantoren: dat van de directiesecretaresse, dat van de personeelsadministratie en onderweg kwam ik ook de kopieerruimte tegen. Echter, op het plaatje op de deur stond: ‘kopieer ruimte’, hetgeen mij direct opviel. Ik zei tegen de receptioniste: ‘Goeie tip, om ruimte te kopiëren, zo is er voor iedereen genoeg!’ Ze begreep me niet, helaas.

Bij onjuist spatiegebruik worden samenstellingen los van elkaar geschreven, terwijl ze aan elkaar geschreven moeten worden. Mijns inziens zijn het vaak slordigheidsfouten, want als je mensen erop wijst, dan snappen ze het wel. Ik hoef alleen maar te schrijven: ‘de crimineel staat te recht’ en u snapt direct dat hij te rechtop staat, hetgeen waarschijnlijk niet wordt bedoeld. Of het bord bij de viswinkel, waarop staat: ‘lekker bekken’. Hopelijk ziet u dan ook meteen dat de kapper spotgoedkoop is, als hij slechts een eurootje vraagt voor ‘zak kammen’…

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit