Veel aandacht tijdens de Vitaal Bad-avond in Kulturhus Lintelo. Foto: Jos Wessels
Veel aandacht tijdens de Vitaal Bad-avond in Kulturhus Lintelo. Foto: Jos Wessels

Vitaal Bad voor verenigingen

Maatschappij

LINTELO - Verenigingen vormen het cement van de samenleving en verenigingen drijven op vrijwilligers. Maar die vrijwilliger heeft vaak behoefte aan ondersteuning. Daarom organiseren de gemeente Aalten, de Talentverbinder en De Aaltense Uitdaging halfjaarlijkse bijeenkomsten onder de naam Vitaal Bad. Op 4 april was al weer de derde bijeenkomst in Kulturhus Lintelo.

Door Jos Wessels

De gemeente Aalten kent een bloeiend verenigingsleven, van voetbal tot volleybal en van ouderenbond tot belangenvereniging. Vrijwilligers houden die allemaal draaiende. Maar hoe bindt je voldoende vrijwilligers aan jouw club?
Tegenwoordig willen best wel veel mensen een dag helpen bij een evenement of een bijzondere actie. Maar voor een bestuursfunctie, waardoor je voortdurend klaar moet staan, daar schrikken velen voor terug. Verenigingen worden ook met uiteenlopende zaken geconfronteerd, waarvoor je vaak niet de kennis in huis hebt. Denk aan het opzetten van een digitale ledenadministratie. Of: hoe regel ik de automatische contributiebetaling? Zijn wij voldoende verzekerd tegen aansprakelijkheid en hoe pak ik dat aan? Komen wij in aanmerking voor een gemeentelijke subsidie en hoe vraag ik die aan? Hoe stellen wij een vertrouwenspersoon aan en wat zijn de taken van die persoon? Op deze avond zijn deskundigen aanwezig die op deze en andere vragen antwoord kunnen geven.

Vrijwilliger met een beperking
Extra aandacht is er vanavond voor de vrijwilliger met een beperking. Voor deze mensen is het supergoed dat zij kunnen meehelpen in een vereniging. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en hun sociale contacten. En zij kunnen heel nuttig zijn voor een club. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Maar zoals iemand zei: “Naast de vrijwilliger met een beperking staat een andere vrijwilliger die hem goed kan aansturen.” Vanavond krijgt men tips en tricks hoe daarmee om te gaan.

Praktijkvoorbeelden
Heel belangrijk op de Vitaal Bad-avonden is ook de pauze. Dan zijn verenigingsmensen met elkaar in gesprek en komen praktijkvoorbeelden naar boven. Er is al veel samenwerking, vooral tussen clubs in dezelfde plaats. Zo organiseren volleybalvereniging Brevolk en muziekvereniging BAMM in Bredevoort samen de kampweek voor de jeugd en ook andere jeugdactiviteiten.
In Dinxperlo kent men de omnivereniging DIOS. Daarin werken badminton, dynamic-tennis, gymnastiek en free running en volleybal samen. Onder meer jeugdactiviteiten, sponsoring, evenementen én tentverhuur en tentopbouw worden gezamenlijk opgepakt. In de Dinxperse Eurohal kent men een Sponsoren Commissie. Die pakt de verhuur van reclameborden in de sporthal aan en zorgt dat de opbrengst ten goede komt aan alle gebruikers.
Op www.vitaalbad.nl kan men veel lezen over de activiteiten van de verenigingen in de gemeente Aalten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant