Wethouder Martin Veldhuizen (links), burgemeester Anton Stapelkamp, Annie en Jan Gussinklo gooien zakken vol doppen in de container. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wethouder Martin Veldhuizen (links), burgemeester Anton Stapelkamp, Annie en Jan Gussinklo gooien zakken vol doppen in de container. Foto: Frank Vinkenvleugel

Doppenparadijs

Maatschappij

LINTELO - Bij Jan en Annie Gussinklo aan de Halteweg in Lintelo bevindt zich een waar doppenparadijs. Hier worden jaarlijks vele duizenden doppen verzameld met als doel geld in te zamelen voor het KNGF ( Koninklijk Nederlands geleidehonden fonds). Jan en Annie doen dit vol overgave en passie, het is hun lust en hun leven. Reden genoeg voor Burgemeester Stapelkamp en Wethouder Veldhuizen om eens een kijkje te gaan nemen.

Door Waltraud Wensink

Onvoorstelbaar veel doppen liggen in de containers. Het gaat om doppen in de meest diverse kleuren en maten, het lijkt een heus doppenparadijs. Jan en Annie hebben een grote container op het erf staan maar er staan ook diverse kleinere containers. Ze hadden nog steeds niet genoeg containers om alle doppen op te slaan. Wethouder Veldhuizen: ”Bij de Gemeente Aalten kwam de vraag binnen of ze extra containers konden krijgen en bij deze mooie vorm van recyclen konden we niet anders dan aan hun vraag voldoen. Als gemeente zetten we graag in op dit soort initiatieven die te maken hebben met afvalverwerking, sorteren en recyclen.” Burgemeester Stapelkamp zegt lachend: ”Ik kijk mijn ‘doppen’ uit, en met de stijgende olieprijzen, wordt gerecycled plastic ook enorm interessant.” Hij is dan ook erg benieuwd hoe Jan en Annie bij dit uit de kluiten gewassen ‘inzamelingsvirus’ zijn gekomen. 

Vrijwillige chauffeurs
Annie: ”Via onze schoonzus kwam de vraag of we wilden helpen sparen van doppen. Dat wilden we wel maar waarvoor dan vroegen wij. Ons werd verteld dat het via veel verschillende wegen bij het KNGF terecht zou komen voor mensen die een geleidehond nodig hebben en voor het opleiden van deze honden. Via Annie en Wim Derksen, die puppygastgezin waren, kregen we heel veel informatie en we hoorden steeds meer verhalen die ons aan het hart gingen.” Jan vult aan: ”Toen ik hoorde dat er vraag was naar vrijwillige chauffeurs zijn we dat gaan doen. In het begin nog naar diverse fabrieken en nu tegenwoordig zijn er in Nederland meerdere depots voor het inzamelen van doppen. En dus ook bij ons op het erf.” En ze zijn er maar druk mee. Het gaat om miljoenen doppen die de revue al gepasseerd zijn.  

Doppen, doppen en nog eens doppen
Al die doppen moeten gesorteerd worden. Annie: ”We krijgen doppen die al schoon zijn en zo door kunnen maar er zijn ook doppen waar we eerst nog het foam uit moeten verwijderen of die zo vuil zijn dat we ze eerst moeten schoonmaken. Ook komen we tussen de doppen plastic tegen dat niet geschikt is ook al denken veel mensen dat het wel zo is. Mensen gooien er ook van alles bij, we komen soms zelfs scheerapparaten, batterijen of kruimeldieven tegen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Plastic dat niet geschikt is moeten we zelf ook weer afvoeren. We zijn er hartstikke druk mee en het is een secuur werkje, maar we doen het met heel veel plezier.” Het is hun lust en hun leven en Annie en Jan hebben er een hobby van gemaakt.

Verhaal achter de doppen
Jan en Annie kunnen uren over doppen praten maar de echte drive zit hem in het verhaal achter de doppen, het doel waarvoor ze het allemaal doen. Annie: ”Je hoort zoveel mooie verhalen over mensen en hun geleidehond, dat raakt ons diep in ons hart. Als we de doppen samen wegbrengen naar bijvoorbeeld dagbestedingsplekken, zie ik dat als een fijn uitje van ons samen en ach, het houdt ons van de straat!” Jan vult aan: ”Ik zeg ook niet dat we er heel druk mee zijn , maar zeg dan dat we er ‘mee bezig zijn’, een mooie verkapte hobby voor een heel goed doel.”

‘Doppenhoofstad van de Achterhoek’ 
En zo staan Jan en Annie samen in hun schuurtje met de radio aan doppen te sorteren op de mooie werktafel die gemaakt is door Wim Westerveld. Het is echt ongelooflijk met hoeveel passie deze twee mensen over de doppen kunnen vertellen en hoeveel goed werk ze hiermee verrichten voor mensen die het hard nodig hebben. Mensen wiens kwaliteit van leven vergroot wordt door gedreven medemensen zoals Jan en Annie. De doppen die worden ingeleverd komen van heinde en verre. Op het moment dat de wethouder en de burgemeester samen op bezoek waren werden er grote zakken vol met schone doppen afgeleverd door mensen uit Amersfoort maar er komen ook mensen uit onder andere Hengelo, Zieuwent, Groenlo, Arnhem, Gendt, Wehl, Terborg en ga zo maar door. Aalten is als het ware de ‘Doppenhoofdstad van de Achterhoek’, zegt Burgemeester Stapelkamp lachend. Schone doppen kunnen ingeleverd worden bij het depot aan de Halteweg 10 in Lintelo.


Facebook: KNGF Geleidehonden doppenactie - Gelderland

Duizenden doppen in de container. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant