Blik op bouw nieuwe pand aan de Broekstraat.   Foto PR Vaags Molenwerken

Blik op bouw nieuwe pand aan de Broekstraat.   Foto PR Vaags Molenwerken

Meekijkerij bij Vaags Molenwerken op Molendag

Economie

Aalten – Zaterdag wordt de Gelderse Molendag gehouden. Veel molens zijn dan open voor publiek. Ook Vaags Molenwerken doet mee en houdt een ‘Meekijkerij’. Belangstellenden kunnen het nog in aanbouw zijnde nieuwe pand bezoeken en demonstraties bekijken.

Door Reinier Kroesen

Zaterdag 26 november organiseert de Molenfederatie Gelderland in samenwerking met het Gilde van Vrijwillige Molenaars Gelderland de  eerste Gelderse Molendag. Deze dag is gekoppeld aan het Jaar van de Molenaar, ter ere van het 50-jarig bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Internationaal bedrijf
Vaags Molenwerken is sinds 1904 actief in de Molenbouw. Van een regionale eenmanszaak uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf met dertig werknemers. Het wordt gerund door de broers Martijn, Gerben en Walter Vaags. Walter: “Begin dit jaar startte onze nieuwbouw. Volledig klaar zijn we nog niet, er volgt nog een fase waarin kantoren en een doorlopende expositie (Meemakerij) gerealiseerd worden. De contouren en plannen hiervan zijn tijdens de Meekijkerij al wel te zien. In de nieuwe houtwerkplaats wordt gewerkt aan het onderhoud en restauratie van onderdelen van traditionele molens. Dat kunnen constructies zijn, maar ook tandwielen, assen en historische werktuigen. Nieuwe molens worden nauwelijks nog gebouwd, maar het toeval wil dat we nu zowel in Wesepe als Delden (beiden in Overijssel) toch molens bouwen.”

Molenwieken
Walter: “In de metaalwerkplaats gaan we vooral molenwieken maken. Die zijn tegenwoordig grotendeels van gelast metaal. Naast lassen wordt er ook veel gesmeed en authentiek geklonken. Ook van deze producten liggen er al voorbeelden in de nieuwe werkplaats te kijk. Onze trots deze dag is onze nieuwe computergestuurde 3D plasmasnijmachine. De nieuwste en modernste machine die er te koop is, waarmee we al het vuile en saaie werk gaan uitvoeren. Onze medewerkers krijgen daardoor meer tijd voor het belangrijke ambachtelijke handwerk waarvoor geen machines bestaan. Als ooit alles klaar is houden we een feestelijke Open Dag. Molenmaker is een prachtig veelzijdig beroep en we hebben ruimte voor nieuwe collega’s. Vaklieden of leerlingen die interesse hebben zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen.
Bij Vaags Molenwerken staat van 10.00 uur tot 16.00 uur de koffie klaar (Broekstraat 46, Aalten).

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit