Rosalie de Graaf aan het werk in de fietstunnel tussen Aalten en Bredevoort.

Rosalie de Graaf aan het werk in de fietstunnel tussen Aalten en Bredevoort.

Marcel te Brake

Kunstwerk in fietstunnel van Aalten naar Bredevoort

Cultuur

AALTEN/BREDEVOORT - Gebruikers van de fietstunnel van Aalten naar Bredevoort kunnen vanaf medio mei genieten van een gigantisch kunstwerk op de wanden van de tunnel. Streetart kunstenares Rosalie de Graaf, bekend als RoosArt, maakt samen met haar team een betoverend kunstwerk voor fietsers en wandelaars.

Het kunstwerk van RoosArt bestaat uit verschillende kenmerkende elementen van Aalten, Bredevoort en bevat ook elementen uit de geschiedenis van deze streek. Het uiteindelijke ontwerp blijft nog even een verrassing.

De provincie Gelderland is vanaf begin april bezig met werkzaamheden aan de N318. Ook de fietstunnel krijgt een onderhoudsbeurt. Er worden reparaties aan de betonnen wanden en aan de voegen uitgevoerd.

Door de kleurrijke muurschilderingen wordt het prettiger om door de tunnel te fietsen of te wandelen. Gedeputeerde Klaas Ruitenberg: “De kleurrijke muurschilderingen in deze fietstunnel nodigen uit om erdoor heen te fietsen en geven een gevoel van veiligheid. Het gevoel dat je ergens veilig kunt fietsen is een belangrijk onderdeel van verkeersveiligheid. Het is mooi dat we hier met kunst aan kunnen bijdragen.”

RoosArt

De muurschilderingen van RoosArt zijn wereldwijd te bewonderen, van Arnhem tot in Kuala Lumpur en Bali. Twee jaar geleden maakte Rosalie in Aalten ook kunstwerken op de silo’s bij boerderij ’t Westendorp van familie Ruesink als onderdeel van de Silo Art Tour. “Het vertellen van Achterhoekse verhalen door middel van streetart is mijn passie, mijn manier om de omgeving mooier te maken en de gemeenschap te verbinden.” aldus Rosalie de Graaf.
Wethouder Erik Groters vertelt: “Voorafgaand aan het kunstproject hebben wij via een algemene oproep inwoners gevraagd wat hun herinneringen zijn aan de fietstunnel en wat zij graag terug willen zien in het ontwerp. Op deze manier zijn allerlei ideeën en verhalen samengekomen en is uiteindelijk een prachtig ontwerp ontstaan.”

Planning

De werkzaamheden van RoosArt duren nog tot begin mei. Medio april gaat de fietstunnel weer open en kunnen gebruikers ook zien hoe het kunstwerk ontstaat. Op donderdag 16 mei wordt de vernieuwde fietstunnel feestelijk geopend door gedeputeerde Klaas Ruitenberg, kunstenares Rosalie de Graaf, burgemeester Stapelkamp en wethouder Erik Groters.

Team Roos Art. Foto: PR gemeente Aalten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant