V.l.n.r. achter: Sandra Beernink, Henk Winkelhorst, Ellen Ormel, Wesley van Rijs, Erik Prange, Lobke Houwers, Carmen Walter en Wilco Vreman. Voor: Jantine Jansen, Wilco Kraaijenbrink en Erica Tolkamp.
V.l.n.r. achter: Sandra Beernink, Henk Winkelhorst, Ellen Ormel, Wesley van Rijs, Erik Prange, Lobke Houwers, Carmen Walter en Wilco Vreman. Voor: Jantine Jansen, Wilco Kraaijenbrink en Erica Tolkamp.

Trotse toneelvereniging heeft het gered

Cultuur

LINTELO – Afgelopen februari bestond de Toneelvereniging Lintelo 60 jaar. En dat moet gevierd worden! De vereniging speelt daarom op 31 mei en 1 juni een speciale jubileumvoorstelling in het Kulturhus in Lintelo. 

Door Ayla Bennink

Bij één van de leden van de toneelvereniging stroomt het toneelbloed al jaren door zijn aderen. Jan Sellink is één van de oprichters van de toneelvereniging en was 60 jaar geleden al van de partij. Hij heeft jarenlang de sterren van de hemel gespeeld en is inmiddels erelid. Ook Lies Houwer is al 60 jaar verbonden aan de toneelvereniging en heeft haar stempel op de vereniging gedrukt als gezellig en stabiel middelpunt. Vandaag de dag bestaat de club uit 24 leden. Jong en oud, alles door elkaar. En daar zijn de spelers heel trots op: “We hebben het gered na de coronatijd, en dat is veel toneelverenigingen niet gelukt. Ook hebben we er sinds kort twee jonge spelers bij. We hopen dat we met jongere spelers ook een breder publiek trekken, want met jongeren bij de vereniging komen er hele vriendengroepen naar de voorstellingen kijken.”

Het mooiste aan toneel
Toneelvereniging Lintelo is op dit moment druk bezig met de voorbereidingen voor de jubileumvoorstelling. Er is een speciale jubileumcommissie opgesteld. Sinds eind november zijn er wekelijkse oefenavonden onder leiding van regisseur Erik Prange, die de groep altijd volgens een mooi schema aanstuurt, en nadien ook het nodige huiswerk meegeeft. Voorzitter Jantine Jansen vertelt lachend: “We hebben samen in ieder geval heel veel lol! En dat is ook gelijk het mooiste aan toneel: het plezier van het spelen.” Penningmeester Erica Tolkamp vult aan: “De omgang met elkaar, de saamhorigheid. Vroeger was de toneelavond voor veel mensen het uitje van de week waarbij lief en leed werd gedeeld, en dat voelt eigenlijk nog steeds zo!”

Een heuse decorploeg
Behalve een spelersgroep, heeft de toneelvereniging van Lintelo ook een decorploeg. De leden van de decorploeg zijn in het verleden ooit begonnen als spelers, maar konden hun draai op het podium niet helemaal vinden. Achter de coulissen echter wel: en zo ontstond de decorploeg! Een schuur van één van de leden wordt gebruikt voor het bouwen van de decors voor verschillende voorstellingen. 

Kuuroord vol met stress
Kuuroord vol met stress, zo heet de jubileumvoorstelling door Nico Torrenga die Toneelvereniging Lintelo op vrijdagavond 31 mei en zaterdagavond 1 juni om 19.30 uur gaat spelen. Een toneelstuk dat zich afspeelt in een kuuroord, maar niet zomaar één. Een aantal bijzondere bezoekers heeft nog nooit een kuuroord van binnen gezien, en dit vraagt de nodige aandacht. Wanneer het kuuroord-eigenaar Joris te veel wordt, vraagt hij zijn tweelingbroer om hem te helpen. Als er dan ook nog een bedrieger onder de gasten blijkt te zijn, is de chaos niet meer te overzien. De kaartverkoop voor deze voorstelling start op woensdag 1 mei. Kaarten kosten 12,50 euro voor volwassenen, vijf euro voor jeugd (tot en met 17 jaar) en zijn te verkrijgen via het Kulturhus Lintelo, Messink & Prinsen en de Facebook- en Instagrampagina van Toneelvereniging Lintelo. Sponsoren voor deze twee avonden zijn nog welkom. Acteertalenten die houden van gezelligheid zijn overigens ook welkom bij de toneelvereniging!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant