SaksenPad kan twee keer per maand worden gelopen met een gids. Foto: PR
SaksenPad kan twee keer per maand worden gelopen met een gids. Foto: PR

SaksenPad weer open

Cultuur

AALTEN – Het is lente, de dagen worden langer, alles komt tot bloei. In de wintermaanden zijn de panelen van het SaksenPad opgeborgen en zo nodig gerepareerd. Vanaf zaterdag 30 maart zijn de panelen met kunstwerken van Piet te Lintum weer op hun plek geplaatst. De wandeling langs cultureel, meest Saksisch erfgoed, kan weer worden gemaakt.

Door Karin Stronks

Team HelenaHuis Aalten is initiatiefnemer van deze wandelroute langs een bijzonder stuk lokale geschiedenis. Piet te Lintum heeft jarenlang onder andere Saksische woningen en gebouwen op doek vastgelegd. Deze schilderijen en tekeningen met een korte uitleg kunnen wandelaars bewonderen als zij het Saksenpad lopen. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur, de route is circa drie kilometer lang en voert door dorp Aalten. 

Hoe werkt het?
Bij aanschaf van de wandelroute Saksenpad ontvangen deelnemers een sleutel, waarvoor een borgsom van tien euro wordt gerekend. De wandelaars treffen op de route panelen aan die met de sleutel geopend kunnen worden. Een schilderij/tekening van Piet te Lintum is dan te zien en een stuk tekst, in kalligrafieschrift, in het Duits, Nedersaksisch en Nederlands vertelt beknopt het verhaal over de woning of het gebouw dat op deze plek heeft gestaan. Na afloop van de wandeling wordt de sleutel ingeleverd en krijgt men de borg retour.
Wandelroute Saksenpad is zowel voor toeristen als inwoners van de gemeente Aalten geschikt. “Het verhaal van een bijzonder stuk geschiedenis van Aalten wordt hier verteld aan de hand van afbeeldingen en verhalen. Wandelaars ontdekken gebouwen van weleer, opgetrokken in, meestal, Saksische stijl. Een bijzonder stuk historisch realisme, vastgelegd door Piet te Lintum.”
Vanaf eind maart is de wandelroute Saksenpad verkrijgbaar (met sleutel) tijdens openingstijden bij HelenaHuis en bij VVV Aalten. Informatie over de route is te vinden bij VVV Bredevoort, Dinxperlo en bij diverse bibliotheken in de regio.

Wandeling met gids
Elke tweede en vierde zaterdag van de maand kan het SaksenPad worden gelopen met begeleiding van een gids. De start is bij het HelenaHuis om 14.00 uur. Bij deelname van minimaal zes personen gaat de wandeling door. Opgeven kan via e-mail: contact@helenahuis.nl of telefonisch: 06-34464392.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant