Graven die niet meer onderhouden worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Graven die niet meer onderhouden worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Parochie uit zorgen over oude rooms-katholieke begraafplaats

Cultuur

AALTEN – De oude rooms-katholieke begraafplaats is voor een symbolisch bedrag in de jaren ‘70 van de vorige eeuw overgedragen aan de gemeente Aalten. Sindsdien is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud. Een groep vrijwilligers zorgt al jaren voor dat onderhoud. Toch ziet de begraafplaats er deels vervallen uit. Daarom schreef het parochiebestuur van de HH. Paulus en Ludger Oost-Achterhoek een brief aan de gemeente met een oproep om meer zorg te besteden aan de begraafplaats.

Door Bernhard Harfsterkamp

Gedenkpark
De oude begraafplaats aan de Piet Heinstraat is een gemeentelijk monument. “Wij waarderen uw inspanningen voor het erfgoed, maar menen in alle oprechtheid dat er voor de oude roomskatholieke begraafplaats een impuls nodig is”, schrijft het parochiebestuur. Voorgesteld wordt om van de begraafplaats een gedenkpark te maken. De parochie zal zelf een bijdrage leveren door het restaureren van de grafzerk van pastoor van Rooijen, die op 28 januari 1945 is omgekomen bij een bombardement op de Dijkstraat. Ook over de graven van de zusters van het voormalige klooster Sint Elisabeth aan de Dijkstraat zal de parochie zich ontfermen. De zusters kwamen in de negentiende eeuw naar Aalten. Zij verzorgden het lager onderwijs aan de Sint Jozefschool en verpleegden zieken van alle geloven. Hans de Graaf ondersteunde de oproep van de parochie en noemde de brief een ‘herderlijk schrijven’.

Graven familie Driessen
De Graaf zegt dat de begraafplaats er inmiddels wel beter uit ziet. “Het grote probleem is dat sommige graven in verval zijn geraakt. Daardoor ziet het er uit als ruïne van een begraafplaats.” Andere graven liggen er goed bij. De graven die tot puin zijn vervallen zouden opgeruimd moeten worden. Ze vormen hier en daar bovendien een gevaar voor de bezoeker. Het probleem van oude begraafplaatsen is vaak dat er geen familie meer is die de graven netjes houdt. Of de nazaten wonen elders in Nederland. Een van de bijzonderheden van het kerkhof zijn de graven van de familie Driessen. “Deze familie is onlosmakelijk verbonden met de textielgeschiedenis in uw gemeente. Het behoud van deze serie zerken is om erfgoedredenen van groot belang”, schrijft het parochiebestuur. “De familie was van grote invloed op de emancipatie van het roomskatholieke volksdeel in uw gemeente.” De vrijwilligers die de begraafplaats onderhouden zoeken nu contact met de familie Driessen. Ze hopen dat de familie de graven wil laten restaureren.

Joodse begraafplaats Bredevoort
Ingrid Oonk, beleidsambtenaar cultureel erfgoed, reageerde dat er binnenkort overleg is binnen de gemeente met juridische zaken. Graven kunnen niet zomaar geruimd worden. Daarvoor moet de gemeente een procedure starten. Hans de Graaf vertelde ook nog over de stand van zaken van de Joodse begraafplaats in Bredevoort, die eveneens een gemeentelijk monument is. Volgens de begroting is voor de restauratie 38.000 euro nodig. De Joodse gemeenschap wil 18.000 euro bijdragen. “Wat kan de gemeente doen”, vroeg Hans de Graaf. Het advies is om met een aanvraag te komen voor een gemeentelijke bijdrage. “Die zal binnenkort worden gedaan”, reageert hij.

De oude r.-k.-begraafplaats in Aalten. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant