Kinderspelen Volksfeest Aalten. Foto: Archief Achterhoek Nieuws, Karin Stronks

Kinderspelen Volksfeest Aalten. Foto: Archief Achterhoek Nieuws, Karin Stronks

Volksfeest Aalten gaat kleinschalig door

Algemeen

‘We doen wat wél kan’

Door Karin Stronks

AALTEN – Kijken naar mogelijkheden en kansen, het negatieve omzetten naar een positieve impuls. Twee items waar het op de vergadering van het bestuur van de Stichting Volksfeest Aalten helemaal om draait. “Vorig jaar hebben we niets kunnen organiseren vanwege de regels rondom corona. Nu het er wat rooskleuriger uitziet, het vaccineren op grote schaal is gedaan en de regels enigszins zijn versoepeld, hebben wij de koppen bij elkaar gestoken en besloten om enkele activiteiten van het Volksfeest door te laten gaan. Het gaat hier om de kinderspelen, de kindervoorstelling en het Konings- en Koninginschieten. We gaan dus kleinschalig door!” Aan het woord is interim voorzitter Ben Colenbrander. Colenbrander vervangt voorzitter Willy Heinen, die vanwege gezondheidsredenen een stap terug moet doen. “We bedanken hem en wensen hem alle goeds.”

Er is constructief overleg geweest met de horeca, met de kermisexploitant en de gemeente Aalten over het Volksfeest van dit jaar, het bestuur is al een half jaar geleden intensief aan het brainstormen gegaan. Colenbrander: “Waarbij we hebben gekeken naar wat wél kan. Maar het is allemaal zo onzeker, eigenlijk is dat nog steeds zo. Bepaalde activiteiten kunnen niet doorgaan, dat betreft dus de lampionnen- en de allegorische optocht. Het wagenbouwen kan niet op de anderhalve meter-regel worden uitgevoerd en we kunnen de veiligheid, c.q., de gezondheid van het publiek niet waarborgen. Ook de kermis in het centrum gaat niet door, er komen dus geen attracties naar Aalten. We betreuren dit uiteraard, net zoals inwoners van Aalten dat doen. Maar als alles weer kan gaan we in 2022 mooier, beter en grootser dan ooit tevoren een fantastisch feest neerzetten!” 

De activiteiten die wél doorgaan zijn de kinderspelen, het kindertheater en het konings- en koninginschieten. “De kinderspelen worden net als in 2018 en 2019 gehouden op het AZSV terrein, sportpark Villekamp. Dat is een prachtige locatie, zeer geschikt en veilig”, vertelt Ben Colenbrander. Hij vervolgt: “Aan dit spektakel doen telkens zo’n 800 kinderen mee, de begeleiding wordt verzorgd door scholieren van Schaersvoorde. De Kindercommissie zoekt nog vrijwilligers die willen helpen. Via het e-mail adres op de website kunnen jongeren zich aanmelden. Heel graag, hulp is hard nodig en het is hartstikke leuk om een middag met enthousiaste schoolkinderen op te trekken!” 

De kindervoorstelling zal worden gehouden bij Boergondië, bij Partycentrum ’t Noorden. Een bewuste keuze omdat het een afgesloten terrein is. “Ook het konings- en koninginschieten zal in samenwerking met ‘t Noorden bij Boergondië worden gehouden. Aangezien een beperkt aantal mensen kan deelnemen, is vooraf online aanmelden nodig. Ook hierbij geldt dat de locatie bewust is gekozen omdat het een afgesloten terrein is en een entree met controle noodzakelijk is. Maar we zijn erg blij dat we deze activiteiten wel kunnen organiseren! De Aaltense horeca zal haar eigen ding blijven doen, ook in het Volksfeestweekend. We hebben hen allen uitgenodigd voor een oriënterend gesprek en daar is dit programma uit voortgekomen, temeer ook om het publiek te verspreiden. De anderhalve meter regel is, volgens de horecaondernemers, nog altijd een obstakel voor het organiseren van grote evenementen.”
De vergunningen zijn verleend, niets staat het kleinschalige Volksfeest van Aalten nog in de weg. Colenbrander: “Punt van aandacht is nog wel het financiële plaatje. Helaas kunnen we dit jaar geen huis-aan-huis collecte houden ten behoeve van de kinderspelen. Als Stichting moeten wij zelfvoorzienend zijn, het is niet zo dat de gemeente alles betaalt! We zijn afhankelijk van sponsoren, waar we dit jaar niet over beschikken. We roepen iedereen op om een donatie te doen, dat kan via de website, zodat we de middelen hebben om de acitiviteiten van dit jaar kunnen financieren!”

Voor het organiseren van het Volksfeest en voor diverse organisatorische taken is het bestuur nog op zoek naar mensen die kunnen helpen. “Vrijwilligers zijn van harte welkom! We kunnen helpende handen goed gebruiken! Mensen die het leuk lijkt om iets te betekenen voor ons kunnen dat aangeven via de website. Daar staan de e-mail adressen van de commissies op. Voor nu hoop ik dat we, ook al is het bescheiden, toch een mooi Volksfeest mogen beleven. En voor volgend jaar, als het weer kan, dan gaan we echt los! Met alle toeters en bellen, optochten, attracties en Frühshoppen!”


volksfeest-aalten.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit