Eef Wamelink met een oude 'handklopboor'. Foto: Lydia ter Welle
Eef Wamelink met een oude 'handklopboor'. Foto: Lydia ter Welle

Olde Timmergrei: prachtige verzameling gereedschap

Eef Wamelink verzamelt meer dan 4000 stuks gereedschap

Door Lydia ter Welle

AALTEN - In zijn 'hok' heeft de 82-jarige Eef Wamelink een prachtige verzameling gerestaureerd gereedschap. Voornamelijk timmermansgereedschap, dus schaven, boren, beitels en ander gereedschap om hout te bewerken. Nog steeds is hij blij als hij iets nieuws ontdekt, dankzij een gift, een tip of via internet. De staat waarin het gereedschap verkeert, maakt niet veel uit, want de oud-timmerman is in de loop der jaren een uitstekende restaurator geworden.

"Ik kwam via mijn werk als timmerman wel eens gereedschap tegen, waarvan ik dacht: 'waarvoor zou dat nu gebruikt zijn?'. Dat probeerde ik dan te achterhalen. En als het in slechte staat was, of kapot, ging ik aan de slag om het in oude staat te herstellen. Zo raakte ik steeds meer geïnteresseerd in gereedschap en begon ik het te verzamelen. Ik heb heel wat rommelmarkten afgestruind, vaak samen met mijn zoon. Nee, die heeft geen interesse in gereedschap, maar in muziek, in vinylplaten dus. Als we dan aankwamen bij een rommelmarkt ging hij de ene kant op en ik de andere. We spraken dan af waar en hoe laat we elkaar weer zouden treffen om naar huis te gaan. Leuke dagen waren dat", vertelt Eef Wamelink. Het is voor hem een sport om voor een klein prijsje aan oud gereedschap te komen. "Op internet wordt het ook wel aangeboden, voor belachelijk hoge prijzen, soms. Maar dat wil ik niet. Het moet een hobby blijven. Nou mag een hobby wel een beetje geld kosten, maar niet belachelijk veel."

Na zijn pensionering - "ik ben nog van de generatie die vroeg kon stoppen met werken" - ging hij ook vaak met een eveneens gepensioneerde collega-timmerman naar jaarmarkten en braderieën om demonstraties te geven met het timmermansgereedschap. "Dan ging één van ons aan het werk met één van de bijzondere oude gereedschappen, terwijl de andere de toeschouwers erover vertelde en vragen beantwoordde. We wisselden dat praten en werken altijd af. Dat was leuk om te doen. Maar daar ben ik nu mee gestopt. Ik stel nog wel eens een expositie samen, bijvoorbeeld voor verzorgingshuizen, van oude gereedschappen. Mensen vinden het vaak leuk om te zien."

Restaureren van de oude gereedschappen kan Eef Wamelink als de beste. "Dat heb ik mezelf allemaal aangeleerd. Eerst gebruikte ik bijvoorbeeld van dat loog om de houtworm eruit te krijgen. Vies spul is dat, en prijzig ook. Toen kwam ik er achter, dat je houtworm er ook uit krijgt door het hout een week of wat in de diepvries te leggen. Nou vindt mijn vrouw het geen goed idee om dat in onze diepvries te doen, maar ik ken Wim van de Put, van de Koel- en Vrieshuizen. En die zei: "Breng maar naar mij, verpakt in een plastic zak. Dan leg ik het een week of wat in een vriescel. En herinner me er dan even aan dat ik het na een week of drie weer bij je thuis aflever." Maar zoals bekend laat houtworm kleine gaatjes achter in het hout. Dat repareert Eef vakkundig. "Eerst met van die peperdure houtrotvuller. Maar via internet kwam ik er achter hoe je dat goed zelf kan maken. Veel goedkoper en net zo goed. En daarmee vul ik dan die gaatjes, en dan polijst ik het, tot het er weer gaaf uitziet."

Eef Wamelink is altijd lekker bezig gebleven, na zijn pensionering. Naast zijn liefde voor oud gereedschap ("En voor mijn vrouw en kinderen!") is er nog een liefde: die voor AZSV. "Ik ben bijna het langst lid van AZSV, van alle leden. Ik heb er gevoetbald, bestuurswerk gedaan en zit nu nog in een klusgroep. En verder heb ik altijd voor Gered Gereedschap vrijwilligerswerk gedaan. Op allerlei plekken in Aalten konden mensen oud gereedschap inleveren. Dat bracht ik dan naar de werkplaats van Gered Gereedschap. Daar wordt het gerepareerd, en dan gaat het naar derdewereldlanden."

Op dit moment is Eef bezig met verkopen van alle 'dubbele' gereedschappen. En dan hoopt hij dat er ooit iemand komt, die zijn verzameling wil hebben om hem ten toon te stellen en bij elkaar te houden. "Mijn zoons hebben helemaal niks met mijn hobby, die willen de verzameling niet. En ik wil graag dat alles bij elkaar blijft. Wie daarvoor kan zorgen, mag het ophalen, voor niks, met alleen de voorwaarde dat het bij elkaar blijft, en liefst nog dat het tentoongesteld wordt", aldus Eef Wamelink, die te bereiken is via tel. 0543-474581 of 0630458127, en via e.marmelink@kpnmail.nl .

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden