Het boek 'Dale 39'. Foto: PR/Petra Burger
Het boek 'Dale 39'. Foto: PR/Petra Burger

Boek ‘Dale 39’ over een boerenfamilie in de oorlogsjaren

Algemeen

AALTEN - Binnenkort verschijnt het boek ‘Dale 39’, met als ondertitel: ‘een boerenfamilie in de oorlogsjaren’. Het is geschreven door Jan Wikkerink. Het boek beschrijft de gebeurtenissen op de boerderij van Hendrik en Leida Wiggers in de Wolboom. Kleinzoon Jan Wikkerink neemt de lezer mee naar die ingrijpende periode waarin ons land gedompeld werd toen de oorlog uitbrak.

Hoe kwam het zover, hoe kwam Hitler aan de macht? In de context van deze catastrofe laat de schrijver de lezer meebeleven wat er zoal gebeurde bij zijn opa en oma met hun grote gezin op de afgelegen boerderij. Het boek biedt een treffende blik op het eenvoudige boerenleven maar vooral op Hendrik en Leida, die hun hart en de hoeve openstellen voor mensen in nood. Zij stellen niet hun eigen belang en veiligheid op de voorgrond maar helpen Joden, een student, de burgemeester van Aalten, verzetsmensen en piloten om hen uit de hand van de bezetter te houden. De boerderij wordt het contactadres van de Ondergrondse, waar plannen worden gemaakt en de verzetsmensen in de nachtelijke uren met de buit binnenkomen na een overval op een distributiekantoor.

Tragisch verraad maakt een einde aan deze periode van het Achterhoekse verzet; meer dan vijftig mannen uit Aalten, Lichtenvoorde, Eibergen, Neede en Winterswijk worden gearresteerd en naar Vught gebracht en in de bunker opgesloten. Achttien krijgen de doodstraf, ook opa Hendrik Wiggers. De lezer beleeft op indringende manier de laatste dagen en uren in de dodencellen. Opa Wiggers krijgt op het laatste moment gratie en wordt bij de ontruiming van kamp Vught met vele gevangenen weggevoerd naar Duitsland. Er volgen verschillende transporten en concentratiekampen en uiteindelijk sterft hij in concentratiekamp Dora. Oma Wiggers gaat door met de hulp aan onderduikers en leeft lang in onzekerheid over haar geliefde man, pas maanden na de bevrijding krijgt ze het droevige bericht dat hij in februari is gestorven. De lezer leeft mee met haar spanningen en worstelingen.

Het is een verhaal van geloof, moed en doorgaan. De bevrijding was voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor de overlevende kampgevangenen echter geen einde van de oorlog, zij ervoeren het gemis en de trauma’s. Hoe gingen ze ermee om, hoe werd de draad van het ‘normale’ leven weer opgepakt? Had de mens er iets van geleerd, waarom werd er lange tijd overwegend gezwegen?

De schrijver zegt: "Recht, gerechtigheid en zelfreflectie komen allemaal aan de orde. Het belang van herdenken en waarschuwen door educatie is een plicht. Daarom is het eigenlijk voor iedereen een boeiend boek dat vraagt om persoonlijk nadenken over keuzes die je maakt en over het belang van pal te staan voor je principes en waardering voor de vrijheid die wij hier hebben in tegenstelling tot mensen in andere gebieden."

Door het formaat en de mooie lay-out komen de vele foto’s en afbeeldingen goed tot hun recht. Het boek leest gemakkelijk, maar is ook indringend, en bevat ruim 200 pagina’s. De presentatie is gepland op dinsdag 30 maart, dat is de dag dat Aalten 76 jaar geleden bevrijd werd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit