De bij de graven geplaatste foto's geven de gesneuvelden een gezicht.  Foto: Ron van Dijk
De bij de graven geplaatste foto's geven de gesneuvelden een gezicht. Foto: Ron van Dijk

Foto's geven gesneuvelde militairen een gezicht

Algemeen

AALTEN - Wim Rhebergen heeft onlangs fotoportretten geplaatst op de graven op Berkenhove van de bij de bevrijding van Aalten (30 maart 1945) gesneuvelde Britse militairen. De oud-Aaltenaar heeft de bevrijding van Aalten gereconstrueerd in zijn boek 'Britse littekens in Aaltense bodem' met veel persoonlijke aandacht voor de omgekomen Britten. De geplaatste foto's staan ook in het boek en zijn afkomstig van de nabestaanden die Rhebergen heeft kunnen opsporen.

Eén van de twee bij de bevrijding van Aalten gesneuvelde militairen van de Irish Guards (3rd. Battalion) was Lance sergeant Frederick Victor Francis. Hij werd geboren in 1917 in Croydon, Surrey en trouwde in maart 1940 met Marion Frances Millward. Frederick had één zus, Beatrice Ellen. Moeder overleed in 1946 en vader in 1970. L/Sgt. Francis had voordat hij naar Nederland kwam gevochten in Afrika en Italië. In ons land maakte hij deel uit van versterkingen van Britse troepen die grote verliezen hadden geleden bij Nijmegen. Rond middernacht (30/31 maart 1945) kwam Francis samen met Sergeant Thomas Breen om het leven toen hun legertruck op een mijn reed op Plein Zuid waarbij ook café Vultink vlam vatte. Frederick Francis werd 27 jaar.

Toen Rhebergen zijn boek schreef, beschikte hij nog niet over fotomateriaal van Frederick Francis. Hij is er daarna toch in geslaagd nabestaanden op te sporen en heeft ook een foto gekregen van Francis. Die foto is geplaatst bij dit artikel.


Frederick Francis, één van de bij de bevrijding van Aalten gesneuvelde militairen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant