Foto: Eva Schipper
Foto: Eva Schipper

Oorlogsgraven in Aalten en Bredevoort gemarkeerd

Algemeen

AALTEN - Afgelopen maandag, 30 maart, is met het leggen van bloemen, vervaardigd door cliënten van Estinea, op een bescheiden manier het markeren van oorlogsgraven geopend.
Hoewel dit een particulier initiatief is, wordt het van harte ondersteund door het Nationaal Onderduikmuseum. Dit project zal na afronding ook worden ondergebracht bij het Nationaal Onderduikmuseum.

Op alle oude begraafplaatsen in Aalten en Bredevoort zijn graven van oorlogsslachtoffers gemarkeerd met een bordje waarop de naam, geboortedatum en datum van overlijden staan. Daarnaast word er vermeld welke gebeurtenis de slachtoffers omgekomen zijn. Ook is er een paneel bij de ingang geplaatst waarop namen van slachtoffers vermeld worden die elders zijn omgekomen.
Er zijn routes uitgezet op de begraafplaatsen om belangstellenden langs alle graven te leiden.
De begraafplaatsen waarop graven zijn gemarkeerd, zijn in Aalten: de algemene begraafplaats Berkenhove (ingang Barlosweg); oude algemene begraafplaats aan de Varsseveldsestraatweg; de oude RK begraafplaats, Piet Heinstraat; de Joodse begraafplaats, Haartsestraat; Bredevoort: de oude algemene begraafplaats, Prins Mauritsstraat; de oude RK begraafplaats, Bolwerkweg; Dinxperlo: oude algemene begraafplaats, Kerkhofpad.

Naast militaire graven en monumenten, liggen er ook verzetsstrijders zoals Kees Ruijzendaal, Herman Huinink, Joop der Weduwen en anderen begraven. Ook de graven van vele burgerslachtoffers zijn gemarkeerd. Er waren ook enkele slachtoffers die hier omgekomen zijn, die tijdelijk hier werden begraven. Deze plekken zijn ook gemarkeerd met hun namen.
Hoewel geen oorlogsslachtoffers, hebben de initiatiefnemers gemeend het graf van Ome Jan Wikkerink en zijn vrouw Dela Eppink op te moeten nemen in de route van oorlogsgraven. Deze grote leider in het verzet en zijn vrouw, die als onmisbare spil een grote rol vervulde, waren voor velen die vervolgd werden een houvast in oorlogstijd. Een ander bijzonder graf met een verhaal is dat van Kniertje Roeleveld. Zij was een dochter van een NSB-er en redde het leven van verzetsman Bernard Aversteeg. Ook aan dit graf is aandacht geschonken.
Omdat vanwege het corona-virus geen openingsceremonie kon plaatsvinden zal er op een later te bepalen datum een herdenkingsceremonie worden gehouden.
De initiatiefnemers danken de ondernemers en instellingen die medewerking hebben verleend om dit project te realiseren. Dat zijn: Broekhout H.J. Heijnen, Smid van Lochem, Reinders Posters, GUV Uitvaartzorg, Estinea de Hoven Werk en activiteiten, Christelijk College Schaersvoorde en natuurlijk alle vrijwilligers die ons geholpen hebben met het onderhoud van de graven.
Op de website van het Nationaal Onderduikmuseum zijn onder de link Nieuws: 'Die er is, Die er was, Die er altijd zal zijn' nadere informatie en beschikbare foto's over de oorlogsslachtoffers en de gebeurtenissen waar zij bij omkwamen.
Voor meer informatie over de slachtoffers uit Dinxperlo kan men terecht op de website van de Stichting Stolpersteine Dinxperlo: www.stolpersteinedinxperlo.nl.
Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge heeft op zijn website www.synagoge-aalten.nl meer informatie over de Joodse slachtoffers uit Aalten.

Enkele gemarkeerde graven. Foto: Eva Schipper

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant