De entree van het GUV crematorium met sfeerverlichting. Foto: Bert van Asselt
De entree van het GUV crematorium met sfeerverlichting. Foto: Bert van Asselt

GUV Uitvaartzorg biedt drive-through condoleance

AALTEN - GUV biedt nabestaanden de mogelijkheid om een condoleanceavond voor een groter publiek te houden, door het bieden van een drive-through waarbij de nabestaanden - uiteraard wel op afstand - kunnen worden gecondoleerd vanuit de voorbijrijdende auto, die zo eveneens de overledene een laatste groet kunnen brengen.

De entree van GUV Crematorium Aalten wordt daarvoor ingericht als een condoleancekamer met een opbaargelegenheid. Bert van Asselt is er eerlijk in: "Wij hebben dit idee van een collega elders in het land overgenomen. Meteen toen we het hoorden realiseerden wij ons dat we daarvoor een prachtige locatie hebben. Door de rondweg voor ons crematorium langs, kunnen wij dit heel mooi realiseren voor de families. De entree wordt voor deze condoleance ingericht met materialen die we normaal bij een thuisopbaring aanbieden."

Deze speciale vorm van condoleance biedt een mogelijkheid voor een afscheid zonder risico's op het verspreiden van het coronavirus. Zo wordt een bijzondere condoleance geboden waar de nabestaanden hopelijk met een goed gevoel op terug te kijken.

Norbet te Welscher, teamleider bij GUV Crematorium Aalten zorgt voor de faciliteiten. "Een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen wij inrichten met mooie schermen, bloemstukken, fakkels, enzovoorts, zodat we een sfeervol geheel kunnen creëren. Daarbij kunnen de nabestaanden buiten staan als de temperatuur het toelaat. Is het kouder, dan kunnen ze wat verder terug in de entree staan waar ze door het warmtescherm in de deuropening beschermd worden tegen de kou. Voor zover het om de directe, eerstegraads familie gaat, kan dat ook want zij mogen ook dicht bij elkaar staan."

"We zijn blij dat we dit de nabestaanden deze extra service kunnen bieden als alternatief voor een condoleance-avond of een eventuele erehaag thuis. Het coronavirus heeft een uitvaart al zo aan banden gelegd. De aandacht en zorg van onze kant is er net als altijd, maar we mogen zo weinig." Henk-Jan Harbers kan er bijna geen woorden voor vinden. "De krant, op tv, in de social media, je wordt bedolven onder berichten over corona. Maar ook voor nabestaanden van iemand die niet aan corona overleden is, betekent het door de maatregelen een afscheid zoals je dat niemand toewenst. Geen afscheid met familie en vrienden zoals je zou willen. Op deze wijze kan een grote groep belangstellenden toch 'langskomen'. Daarbij zou men bijvoorbeeld een bloem mee kunnen brengen voor de overledene en deze vanuit de auto neerleggen."

"Dat nabestaanden die warmte en steun moeten missen, grijpt ons bij GUV allemaal aan. We weten dat het rouwproces juist ondersteund wordt door een goed afscheid. Daarom zijn we blij met deze mogelijkheid. We gaan dit vanaf nu aanbieden aan de mensen waarvoor wij een uitvaart verzorgen. Indien gewenst en voor zover mogelijk in de planning, mogen andere uitvaartorganisaties hier natuurlijk ook gebruik van maken", aldus Bert van Asselt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden