Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde Foto: Foto:

Oplossing zoekplaatje: kruidenierswinkel van Te Brake

Algemeen

AALTEN - Het zoekplaatje was een foto van de kruidenierswinkel van Te Brake aan de Lichtenvoordsestraatweg Aalten. De foto leverde een reactie op van de 80-jarige Joop te Brake uit Zutphen.

Hij vertelde het volgende: "De betreffende foto ken ik wel maar heb nooit kunnen achterhalen wie er op staan. Volgens mijn broer sta ik daarop als jochie van ongeveer 10 jaar, nu ben ik 80.
De kruidenierszaak heeft vader in 1926 overgenomen van Grievink. In 1933 de zaak helemaal verbouwd en ook de voorgevel helemaal veranderd. In 1960 is de zaak omgebouwd tot zelfbediening. Destijds als eerste zelfbediening in Aalten! In 1966 heeft mijn broer Wim, nog wonend in Aalten, de zaak overgenomen. En in 1977 is hij gestopt en is er een Chinees restaurant in gekomen." Dit restaurant is enkele jaren geleden gestopt met zijn activiteiten.

Ger-Jan Voerman uit Aalten herkende zijn moeder Ida Voskuil en haar broertje Jan op de foto.
Dirk Plug herinnerde zich het verhaal dat je bij Te Brake terecht kon voor allerlei rookwaar; sigaretten en shag. Als elfjarige jongen was het niet toegestaan om zelf rookwaar te kopen bij te Brake. Dat liet je gewoon door een ouder iemand doen. Vervolgens werd er buiten een 'sjekkie' gedraaid en opgestoken.Te Brake had de rookwaar weliswaar verkocht, maar was er niet blij mee dat knaapjes van elf jaar al rookten. Dirk: "Het hoorde bij die tijd om stoer te doen en al vroeg met roken te beginnen, had ik achteraf niet moeten doen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant