Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Ilona Ruesink
Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Ilona Ruesink Foto: Foto:

Oplossing zoekplaatje

Algemeen

AALTEN - Het zoekplaatje van afgelopen week betrof een foto van de winkel van Bulten aan de Stationsstraat, een van de vele levensmiddelenzaken die Aalten in het verleden kende.

Jan Willem Bulten wist veel te vertellen over de historie van dit pand. "Van oorspring zat hier de zaadhandel van Bulten. Later begon men met een levensmiddelenzaak; de GG-markt. Dit staat voor Groeiend Geld. Met GG-zegeltjes kon men sparen voor diverse artikelen. Klanten kregen zegels bij aankopen. Veel van deze artikelen zijn in de jaren '60 en '70 als reclame afgedrukt op lucifersetiketten." Sallo van Gelder schreef: "Wij woonden pal tegenover de winkel van de kruidenier Wim Bulten aan de Stationsstraat in Aalten. Mijn moeder kocht al haar levensmiddelen in die winkel in de jaren 1950 en 1960. Mijn moeder had een winkelboekje, waarin mevrouw Bulten (Dieka) de door mijn moeder gehaalde boodschapppen opschreef. Met potlood; balpen bestond toen nog niet. Op vrijdagmiddag werd er afgerekend. Dieka telde de bedragen op, zonder rekenmachine. Meestal rond de tien gulden voor de de hele week, en we waren een gezin van vier personen!
Wim Bulten bracht ook boodschappen rond met de bakfiets."
Maarten Brinkman uit Lintelo bezit een rijke verzameling van deze etiketten van de gg-Markt. De heer Bulten is in 1977 gestopt met de levensmiddelenzaak. Naast de zaak zat ook een restaurant. Hierna waren er allerlei zaken in het pand gevestigd, onder andere de automaterialenzaak van Snippe. Deze zaak verhuisde later naar de Hogestraat Aalten. Ook de fietsenzaak van ter Heerdt was er gehuisvest. In de jaren tachtig zat er een videotheek. Het pand staat nu al jaren te verpieteren, tot ergernis van de buurt, zo blijkt uit reacties. Het pand is thans eigendom van de Huisartsenpraktijk 'Het Station'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant