De Polar Express van groep Misterpoort uit 2016. Archieffoto: Leo van der Linde
De Polar Express van groep Misterpoort uit 2016. Archieffoto: Leo van der Linde

Vijftig jaar Gondelvaart en Bredevoort Schittert

Algemeen

BREDEVOORT - Komende week viert Bredevoort het 50-jarig bestaan van Gondelvaart en Bredevoort Schittert. De geschiedenis hiervan is tien jaar geleden beschreven door Jos Betting en Jos Wessels in Gondelvaart Bredevoort in woord en Beeld.

Daarin is te lezen dat er van 1928 tot 1935 ook al gondelvaarten waren op de Grote Gracht, en ook toen al veel enthousiasme en inzet. Willem Veldkamp legde zelfs zijn fabriek van houten riemschijven stil om met zijn personeel aan een gondel te werken. Dit tot verdriet van zijn vrouw: "Willem dat kan toch neet, d'r mot brood op de planke kommen!" De gondelvaarten moesten stoppen in 1935 door een combinatie van slecht weer en de grote economische crisis in die jaren.
Toch was Bredevoort het lichtjesfeest niet vergeten. Het bleef rond zoemen in de naoorlogse jaren. Tot in 1968 een comité onder leiding van Jan Elferink de bevolking bij elkaar riep met een krantje. De bevolking ging massaal aan het gondels bouwen. Pastoor Metternich en de dominees Drop en Van Ziel kregen de kerkgangers zover dat die een gondel namens de drie kerken bouwden. En de middenstand stelde zich garant voor een eventueel tekort en nam voor de zekerheid zelf plaats achter de kassa's.

De eerste gondelvaarten op 12, 13 en 14 september 1968 waren een daverend succes en smaakten naar meer. Alle volgende jaren bleef Bredevoort aan het bouwen met uitzondering van 1971 (gracht werd uitgebaggerd) en 1976 (geen water in de gracht vanwege een droge zomer). En elk jaar trok het publiek van heinde en ver (waaronder steeds meer Duitsers) in augustus of september naar Bredevoort om de verlichte gondels te zien en na afloop het feest in het stadje mee te maken. En natuurlijk ook om het vuurwerk te zien. De technische ontwikkelingen gingen steeds door: waxinelichtjes werden fietslampjes en daarna ledlampjes. De accu's werden vervangen door aggregaten en daarna gewoon stroom uit het stopcontact (nu de gondels in het stadje staan). En er kwamen de verlichte tuinen waar je met een treintje langs kunt rijden.
In 2008 werd het 40-jarig bestaan massaal gevierd maar het werd duidelijk dat het roer om moest. Bestuur en bouwers namen een radicale stap: vanaf 2010 werd de Gondelvaart omgezet in Bredevoort Schittert. Van de gracht naar de stad. Naast de verlichte taferelen kwamen theater en muziek. En waxinelichtjes voor de deur. Wat bleef, is het enthousiasme en de inzet van de bevolking: meer dan 400 medewerkers op 1500 inwoners. Wat ook bleef is 'het spel van licht en donker, muziek en romantiek'.
Op zaterdag 21 april vieren de medewerkers het 50-jarig bestaan met een receptie in 't Grachthuys van 15 tot 18 uur. Alle betrokkenen en sponsoren zijn persoonlijk uitgenodigd. Ook zij die zich altijd betrokken hebben gevoeld, zijn van harte welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant