Het Aaltens Christelijk Mannenkoor. Foto: Fotografie Garretsen
Het Aaltens Christelijk Mannenkoor. Foto: Fotografie Garretsen

Aaltens Christelijk Mannenkoor viert diamanten jubileum met concert

Algemeen

AALTEN – Het Aaltens Christelijk Mannenkoor (ACM) viert het zestigjarig bestaan met een speciaal jubileumconcert. De muzikale leiding is in handen van dirigent Susanna Veerman. Diverse gasten zullen voor verrassende intermezzo's zorgen. Niet zonder trots verwelkomt ACM het Project Orkest Twente, organist Wim Does en soliste Irma ten Brinke. Het concert is op zaterdag 28 oktober, het begint om 19.30 uur in de Zuiderkerk, de entree is gratis. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Door Karin Stronks

Het ACM is opgericht in oktober 1956. "Vorig jaar kwam het er niet van om een jubileumconcert te organiseren, wel zijn we toen begonnen met de voorbereidingen voor dit concert. De muziekcommissie heeft samen met onze dirigent Susanna Veerman een mooi en vooral toegankelijk programma samengesteld. Onze gast-musici hebben we vorig jaar gevraagd want we wilden zo graag het Project Orkest Twente naar Aalten halen. Ook soliste Irma ten Brinke en organist Wim Does verzorgen een bijdrage. Het belooft een prachtige avond te worden." Aan het woord is Arnold Rots. Rots is samen met Gerrit Oosterink verantwoordelijk voor de communicatie van het ACM.

Het ACM is opgericht door Henk Heusinkveld. Samen met vier initiatiefnemers werd op vrijdag 26 oktober 1956 de oprichtingsvergadering gehouden. Gerrit Oosterink legt uit: "De Henk Heusinkveld die nu aan tafel zit is oud-voorzitter van ACM, niet te verwarren met de oprichter! Erg bijzonder is dat Geert Hobé bij de allereerste vergadering was, hij is nu 86 jaar en nog steeds lid, elke maandag bij onze oefenavond is hij erbij! Het eerste concert stond gepland op 23 november 1957, dat ging niet door vanwege een griepepidemie. We zijn in dat jaar samen met de Eendracht met de adventswijding begonnen. In 1966 sloot het ACM zich aan bij de Koninklijke Christelijke Zang Bond (KCZB); we waren toevallig het duizendste lid!"

Jarenlang heeft het ACM concerten verzorgd voor het blindeninstituut Bartiméus. "We gaven soms wel drie concerten op één zondag", geeft Henk Heusinkveld aan. Hij vervolgt: "Tegenwoordig geven we elk jaar een benefietconcert voor een goed doel. Ook zingen we vaak bij kerkdiensten en woonzorgcentra, erg dankbaar en fijn om te doen. Je ziet het publiek genieten! Elke vijf jaar geven we een groot concert met gastmusici." In zestig jaar tijd stonden acht dirigenten voor het ACM, de negende en huidige dirigent is Susanna Veerman.

In Nederland zijn vijf koren met de afkorting ACM. Gerrit Oosterink: "Met deze koren die uit Alkmaar, Apeldoorn, Almelo en Alblasserdam komen hadden we elke drie jaar een ontmoeting, elke keer was een ander koor gastheer. We zongen dan ook enkele stukken met de vijf koren, dat was een enorm gebeuren! In ons Jubileum Infobulletin van tien jaar geleden staat beschreven 'waarbij de toeschouwers overspoeld worden met een orkaan van geluid uit 400 à 500 kelen'!"

Naast het zingen houdt het ACM zich bezig met maatschappelijke zaken, deels om middelen te genereren, deels om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Arnold Rots geeft enkele voorbeelden: "Een aantal leden kan ingezet worden als verkeersregelaar, we bemannen de garderobe bij De Hofnar bij evenementen en we plaatsen de Raboboog bij wielerwedstrijden in de hele Achterhoek. Daar krijgen we een vergoeding voor. Jarenlang hebben we oud papier opgehaald, totdat ROVA dit overnam."

Het ACM telt momenteel 63 leden, Jan Bongen is sinds september voorzitter. De vrouwen van de leden worden veel betrokken bij activiteiten van het ACM, ook lief en leed wordt samen gedeeld. Het koor kijkt uit naar het jubileumconcert van zaterdag 28 oktober. Het programma is afwisselend en toegankelijk. Henk Heusinkveld blikt vooruit: "Samen met het achttienkoppige Project Orkest Twente, met onder andere viool- en hoornmuziek, organist Wim Does en soliste Irma ten Brinke maken we er een geweldige mooie avond van!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant