Vaccinatie.

Vaccinatie.

Foto: Pixabay

Vaccinatiegraad in Aalten boven de 95 procent

Politiek

AALTEN - De gemeenteraadsvergadering van 26 maart was kort, maar had een feestelijk karakter. Dat bleek wel uit de grote opkomst op de publieke tribune, familieleden en vrienden van Alexander van der Graaff en Jeroen Hollema, de gaande en komende man van D66. Maar ook Bas Koskamp (BBB-HMV) had iets te vieren. Sinds 5 maart zijn zijn vrouw en hij de gelukkige ouders van zoontje Thijs. Tussendoor twee ernstige onderwerpen: vaccinaties en Bestemmingsplan Hogestraat 34-36.

Door Jos Wessels

Vaccinaties
Er zijn in Nederland enkele kinderen overleden aan kinkhoest. Daarnaast duikt hier en daar de mazelen op. Kinderziekten die relatief gemakkelijk bestreden kunnen worden door een kind bijtijds te vaccineren. Echter, landelijk zijn er meer ouders dan vroeger die de vaccinaties niet vertrouwen en daardoor lopen alle kinderen meer risico. Tobias Holtman (CU) wilde weten hoe dat in Aalten is.
Wethouder Joop Wikkerink kon hem geruststellen. In Aalten ligt de vaccinatiegraad boven de 95 procent. Hij roemde het werk van de GGD, die onder meer via de consultatiebureaus een vertrouwensband met ouders opbouwt en ook nieuwkomers tijdig benadert. De GGD ontraadt de gemeente om extra actie te ondernemen, want je moet elkaar niet in de wielen rijden.

Elf huurappartementen aan de Hogestraat
De Hogestraat is een van de mooiste straten van Aalten, maar zij wordt ontsierd door een aantal verpauperde winkelpanden. Met name Hogestraat 34-36 zijn ware krotten. Daar komt binnenkort verandering in. De gemeenteraad stelde een bestemmingsplan vast waarbij die panden worden gesloopt. In plaats daarvan komt een gebouw met elf huurappartementen, levensloopbestendig en nultredenwoningen. Een flinke druppel op de gloeiende plaat van het huurwoningentekort. De woningen worden gebouwd door woningcorporatie De Woonplaats. Provincie Gelderland draagt een subsidie bij.
Het wordt één gebouw maar de gevel aan de Hogestraat wordt uitgevoerd alsof het een rijtje historische panden is, vergelijkbaar met de achterzijde van Albert Heijn. Kortom iedereen blij: de buurt (geen bezwaarschriften!) en de hele gemeenteraad.

Afscheid, start en ‘Een Woninglooze’
Daarna was het tijd voor de tandemwissel bij D66. Beiden legden de gelofte af. Hollema kon plaats nemen op de raadszetel. Van der Graaff wordt fractievolger. Maar voor de feestelijkheden konden losbarsten had de burgemeester nog een gedicht. Hij vertelde dat bij de laatste bijeenkomst met nieuwe burgers iemand was die statenloos was. Hij kan dus geen enkel land als zijn thuisland noemen. Daardoor geïnspireerd droeg Anton Stapelkamp het gedicht ‘Een woninglooze’ voor van dichter en eeuwige zwerver J.Slauerhoff (1898-1936). Als scheepsarts reisde hij de wereld rond en vond nergens rust: Alleen in mijn gedichten kan ik wonen, Nooit vond ik ergens anders onderdak; Voor de’ eigen haard gevoelde ik nooit een zwak, Een tent werd door den stormwind meegenomen. Alleen in mijn gedichten kan ik wonen’.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant