Johan en Gerrie Venderbosch uit Heelweg. Foto: Roel Kleinpenning
Johan en Gerrie Venderbosch uit Heelweg. Foto: Roel Kleinpenning

Johan en Gerrie Venderbosch 60 jaar getrouwd

Maatschappij

HEELWEG - Op 14 mei aanstaande vieren Johan en Gerrie Venderbosch uit Heelweg hun 60-jarige huwelijk met een open receptie. En waar kan dat beter dan in hun eigen Radstake?

Door Robin Slutter

Het echtpaar Venderbosch leerde elkaar 63 jaar geleden kennen op de ‘Diekhookse’ kermis. Johan Venderbosch: “Dat was de tijd dat de dames nog aan de tafels zaten en de kerels aan de dansbaan of aan de tap stonden. En als er dan een dansje kwam, dan loerden de kerels even goed om zich heen om te bedenken met welke dame ze een dansje wilden wagen. Zo hebben we elkaar leren kennen en verkering gekregen.” Helaas overleed de vader van Johan op jonge leeftijd, waardoor de verkering even op pauze werd gezet. Gerrie: “Wij hadden net verkering gekregen en toen moest ik mee naar de Heelwegse kermis. Ik was nog maar zo’n deerntje en had daar eigenlijk helemaal geen zin in. Ik heb toen afgebeld. Kort daarna is de vader van Johan overleden.” Johan: “Het was in die tijd nog heel gewoon dat men na het overlijden van een familielid enkele maanden in de rouw ging. Je ging nergens heen, de gordijnen zaten een lange tijd dicht en als gezin bleef je bij elkaar. Het was een ongeschreven regel. Gerrie en ik hadden net daarvoor verkering gekregen, maar die verkering werd dus een poosje stilgelegd. Het overlijden van mijn vader was in september en ik ben halverwege de februari daarop naar een feestavond van de Plattelandsjongeren in Ruurlo geweest en daar kwam ik Gerrie eindelijk weer tegen. Een jaar of drie later zijn we in het huwelijksbootje gestapt en tot nog toe zijn we zeer tevreden, hahaha! Ik ben wel nog steeds erg dankbaar dat ik mijn vader vlak voor zijn overlijden heb kunnen vertellen dat ik kennis had gekregen aan ‘een deerntjen uut Ruurlo’. Mijn vader kende de ouders van Gerrie en zei: ‘Dat is hartstikke mooi!’ Dat zal ik nooit vergeten.”

Boerderij, winkel of horeca?
Zowel Johan als Gerrie zijn boerenkinderen. Gerrie vertelt: “We hadden bij ons thuis een kleine boerderij, maar ik wilde altijd in een winkel werken. Ik wilde graag onder de mensen zijn. Op een avond zaten Johan en ik met elkaar te praten over wat we in de toekomst graag zouden willen doen. Johan zei: ‘Ik wil misschien in de toekomst wel in de horeca verder’. De Radstake was destijds al een café van de familie Venderbosch, dus de stap was vrij snel genomen en daardoor kon ik dus jarenlang onder de mensen zijn.” In het begin had het echtpaar varkens en koeien om mee te fokken. De eerste feestzaal van De Radstake, nu nog steeds bekend als de Graanschuur en van oorsprong een verbouwde schuur in het etablissement, was ook al een feit. Af en toe liepen gasten langs de varkensstal en klaagden dan over de stank, hetgeen voor Johan een duidelijk signaal was en resulteerde in de beslissing dat de varkens er als eerste uit zouden moeten. Enkele jaren later werd ook afscheid genomen van de koeienfokkerij en lag de nadruk op met name de horecagelegenheid. Johan: “Als je in de horeca werkzaam bent en altijd lange dagen maakt, dan heb je geen tijd en puf om er ‘s morgens heel vroeg weer voor de koeien uit te moeten. We hadden de wind in de zeilen met De Radstake en hebben ons daarop gefocust. Mede doordat we zelf jong waren, wisten we welke muziek populair was op dat moment. Daar hebben we altijd op ingespeeld tijdens de dansavonden, door goede bands te boeken, waarvan we wisten dat ze een goede klik hadden met het publiek. Een band kan nog zo goed zijn, maar als je geen contact hebt met je publiek tijdens je optreden, dan kom je er niet. Aangezien ik nooit op mijn mondje gevallen ben, vond ik het ook nodig om dat te zeggen tegen de diverse bands en artiesten die we door al die jaren heen hebben meegemaakt. Je ontwikkelt er een gevoel voor. Hoe vaak Gerrie en ik wel niet tegen elkaar hebben gezegd dat een band of artiest het wel of niet zou maken, puur afgaand op hoe ze bijvoorbeeld binnenkwamen.”

Thema-avonden, Hengstenbal en Oktoberfeesten
Dat de dansavonden in De Radstake een groot succes werden, vertaalt zich in de meerdere generaties die er hun weekenden hebben doorgebracht. En nog steeds weet men De Radstake te vinden als het gaat om uitgaan. Weliswaar niet meer zo uitbundig en drukbezocht als vroeger, maar nog steeds worden de diverse avonden in de discotheek goed bezocht. En niet alleen De Radstake, maar ook City Lido in Groenlo, waar geregeld thema-avonden worden georganiseerd en waar de familie Venderbosch ook de scepter zwaait, is een voorbeeld van visie en hard werken. Zo zijn er in De Radstake sinds enkele jaren speciale avonden, waarop de uitgaande tieners hun ouders mee kunnen nemen. Onder de noemer ‘met pa en moe naar De Radstake toe’ weet de familie Venderbosch de oudere generatie weer een avondje stappen te bieden. Gerrie: “Hoe vaak wij van de oude bezoekers, die hier jarenlang ieder weekend te vinden waren, niet te horen krijgen dat ze een karbonade willen eten op de trap, omdat ze dat hier vroeger ook deden tijdens het stappen. En nu komen ze met hun eigen kinderen mee om weer een avondje in De Radstake te stappen. Velen kennen we bij naam en toenaam en zij kennen ons. En wanneer de ouders niet meekomen, dan nog moeten de kinderen vaak de groeten doen aan ons! Het is geweldig, een warm en dankbaar gevoel krijgen we ervan.” Naast de reguliere dansavonden die ieder weekend gehouden werden en waar op gegeven moment zelfs bussen voor gingen rijden om de vele bezoekers vanuit de wijde omgeving te vervoeren, heeft De Radstake ook bekendheid gekregen door evenementen als het Hengstenbal en de Oktoberfeesten, die op respectievelijk vrijdag en zondag in hetzelfde weekend georganiseerd werden in een grote tent in het naastgelegen weiland. En niet alleen de dancing kreeg hierdoor meer naamsbekendheid. Ook Johan zelf werd een bekendheid. “Ik had een liedje opgenomen voor het Hengstenbal en dat op plaat uitgebracht. Gewoon voor de gein. Maar dat bleek, met name bij de vele piratenzenders in ons land, een groot succes te zijn. Dozen vol platen hebben we naar bijvoorbeeld Friesland moeten sturen en we hebben meerdere malen de plaat moeten bijbestellen. Ik heb wel een lijn moeten trekken toen ik geregeld de vraag kreeg om ergens te komen optreden. Daar ben ik het type niet voor en daar had ik ook helemaal geen tijd voor, hahaha!”

Amor
De familie Venderbosch is al jarenlang een bekende naam in de paardenfokkerij, in binnen- en buitenland. Jaren geleden kocht het echtpaar dekhengst Amor uit Noord-Holland, waarmee landelijke bekendheid werd behaald, overigens niet per se door toedoen van de familie zelf. De hengst had enkele duizenden dekkingen verricht en een groep bewonderaars vond het een goed idee een standbeeld op te richten voor het paard, dat volgens hen bij De Radstake moest komen te staan. “Wij waren van mening dat het standbeeld moest komen te staan bij de stal waar Amor vandaan kwam. Uiteindelijk hebben we besloten een stukje grond voor een symbolisch bedrag te verkopen, waarop het standbeeld dan kon komen te staan. Ik ben overigens wel zelf enkele keren naar de beeldhouwster geweest om er zeker van te zijn dat het standbeeld ook echt op een paard zou lijken, want anders hoefde het van mij niet. Ik was erg onder de indruk van het standbeeld in wording en hierdoor hebben we besloten er dan ook maar een echte, feestelijke onthulling van te maken. En achteraf gezien heeft het ook echt wel wat voordelen gehad voor ons fokbedrijf. We stonden in de krant, we kwamen op tv. Je wordt weer genoemd, mensen weten je te vinden”, aldus Johan. Naast de paardenfokkerij organiseert de familie Venderbosch jaarlijkse hengstenshows in hun eigen manege. Aan het begin van het dekseizoen worden hengstenhouders uitgenodigd hun hengsten als het ware tentoon te stellen en krijgen ze een kans andere hengsten te aanschouwen. Gerrie: “We bouwen een tribune in de manege waar men plaats kan nemen en van waaruit iedereen goed zicht heeft op de diverse dekhengsten die geshowd worden. Daarna is er in de Graanschuur de mogelijkheid om bij te kletsen en zaken te doen. En dat alles onder het genot van een lekkere kop koffie en krentenbrood. Net als vroeger.”

Gerrie is, net als vroeger, nog steeds een vaak gezien gezicht bij De Radstake. Bijvoorbeeld wanneer het erg druk is op het terras tijdens de mooie dagen van het jaar, wanneer er veel afwas is of wanneer er iemand bij moet springen bij het verkopen van de muntjes. Zoon Robert, huidige uitbater van de horecagelegenheid, maar ook de andere kinderen, doen nog geregeld een beroep op moeder. “Ik krijg nog wel eens een telefoontje van de kinderen met de vraag of ik het team kan komen helpen, omdat het zo druk is. En ondanks het feit dat ik er al jaren uit ben, doe ik het nog steeds met zo ontzettend veel liefde en plezier. Of het nou bij De Radstake is of bij City Lido, als ik nodig ben, dan ga ik er naartoe om bij te springen!”

Open receptie
Johan, inmiddels 83 jaar en Gerrie, 81 jaar, zijn op 14 mei aanstaande dus 60 jaar getrouwd. Dit zal niet ongemerkt voorbij gaan. Gerrie licht toe: “Johan en ik wilden het niet te groots vieren. Gewoon met het gezin, de kinderen, kleinkinderen. Maar Robert, onze zoon, heeft ons overgehaald het toch iets groter aan te pakken. We vieren het eerst met familie, vrienden en de medewerkers in besloten kring. En op 14 mei zal er vanaf 19.30 uur een open receptie plaatsvinden in De Radstake. Ook aan dat idee hebben wij eerst moeten wennen, maar onze kinderen zouden graag willen dat iedereen die we kennen, dan wel via de horeca, dan wel via de paardenfokkerij, of op welke manier dan ook, de kans krijgt ons te feliciteren. En wij kunnen ons eigenlijk heel erg goed vinden in dit voorstel, want Johan en ik zijn zoveel mensen zo ontzettend dankbaar voor wat zij voor ons door de jaren heen hebben betekend. Onze oudste vrienden die ons in de beginperiode van de dansavonden bij De Radstake hebben geholpen, ons buurtschap waarmee we mooie dingen hebben beleefd, al onze zakenrelaties en alle mensen die we kennen vanuit de diverse verenigingen. Het zijn er simpelweg teveel om op te noemen. Dus voor ons is dit een uitgelezen kans om ook hen de hand te kunnen schudden en onze dankbaarheid uit te kunnen spreken.”

Open receptie Gerrie en Johan Venderbosch op 14 mei 2024, 19.30 uur, De Radstake te Heelweg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant