De uitreiking van de eerste exemplaren van de herdruk van het boek Zwarte Kees in het Nationaal Onderduikmuseum. Foto: Jan Oberink

De uitreiking van de eerste exemplaren van de herdruk van het boek Zwarte Kees in het Nationaal Onderduikmuseum. Foto: Jan Oberink

Boek over Zwarte Kees weer te koop bij het Nationaal Onderduikmuseum

Algemeen

AALTEN - Op zaterdag 20 april, 80 jaar na de dood van Zwarte Kees, heeft Paul Westmeijer de tweede druk van het boek ´Zwarte Kees´ gepresenteerd in de Westerkerk in Aalten. Familie van Kees Ruizendaal en nazaten van enkele andere Achterhoekse verzetstrijders waren hierbij aanwezig. 

Door Marijke Verschoor-Boele

Westmeijer is de kleinzoon van Zwarte Kees en heeft het eerste exemplaar op video uitgereikt aan Eddy Jessurun. Eddy is de zoon van Abraham Jessurun, de Joodse onderduiker die jarenlang ten onrechte werd beschuldigd van verraad. 

Partizaan
In 2021 verscheen een boek over verzetsstrijder Kees Ruizendaal onder de titel Zwarte Kees, Partizaan in de Achterhoek. Het boek was al snel uitverkocht, maar is nu weer te koop.
Paul Westmeijer, de auteur en kleinzoon van Zwarte Kees, maakte een aangevulde versie met nieuwe verhalen die hij hoorde van lezers van de eerste druk.

Zwarte Kees
Het boek Zwarte Kees beschrijft het leven van Kees Ruizendaal, zijn drijfveren en nalatenschap als held. Na een carrière bij de Marine vocht Kees als soldaat in de Slag bij de Grebbeberg. De overheid gaf hem na de capitulatie een baan als politieagent in Amsterdam. De gedwongen samenwerking met de nieuwe orde was hem een gruwel. Hij vroeg overplaatsing aan en kwam in de Achterhoek bij de Marechaussee terecht. Daar richtte hij met ex-militairen en plaatselijke verzetsmensen een hulporganisatie voor onderduikers op. Later kwamen daar liquidaties van verraders en overvallen op distributiekantoren bij.
In 1944 plaatste de Arnhemse Sicherheitsdienst (SD) Zwarte Kees bovenaan de lijst van meest gezochte terroristen. De SD trok alle registers open om deze partizaan en het verzet in de Achterhoek uit te schakelen en maakte met een grote zuiveringsactie onverbiddelijk een einde aan een groot deel van de ondergrondse beweging rond Aalten en Borculo. Bij deze actie sneuvelde Kees 80 jaar geleden in een vuurgevecht op een binnenplaatsje in Doesburg.

Jacht op Achterhoeks verzet
Westmeijer beschrijft de jacht op het Achterhoekse verzet ook vanuit het perspectief van de SD. Alle belangrijke spelers bij dit criminele en zeer effectieve politieapparaat komen voorbij. De rol van één van hen werd pas in 2021 duidelijk: Jannes Jouke Post, de korpschef van politie van Deventer die nauw samenwerkte met de SD Arnhem en het plan bedacht om het Achterhoekse verzet een grote klap toe te brengen. Deze fanatieke nazi ontsnapte in 1947 naar Duitsland en werd bij verstek tot levenslang veroordeeld. 

Held
Na de dood van Zwarte Kees begon zijn tweede leven als legendarische held en werd hij op vele manieren herdacht en geëerd. Dat gaf iedere keer weer gedoe over hoe dat dan precies moest gebeuren. Deze soms hilarische verwikkelingen beschrijft de auteur uit eigen ervaring. Opa en kleinzoon in de jaren 80 In het laatste hoofdstuk ontmoet Paul zijn opa in een fictieve werkelijkheid. Een ontroerende ontmoeting in Vlissingen. De stad waarin Kees het gelukkigst was met het uitzicht op de zee (´de vrijheid`). In de Loodsensocieteit Michiel, blikken ze samen terug op de oorlogsjaren. 

Te koop
Het boek `Zwarte Kees, partizaan in de Achterhoek´ is te koop bij het Nationaal Onderduikmuseum. De kosten bedragen 19,95 euro. De opbrengst komt geheel ten goede aan het Nationaal Onderduikmuseum.

Signeren van het boek. Foto: Jan Oberink
Paul Westmeijer. Foto: Jan Oberink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant