Deborah Pothof en Herman Testerink. Foto PR
Deborah Pothof en Herman Testerink. Foto PR

Nieuw initiatief: Aaltense Kunstroute

Algemeen

AALTEN – Kunstenaar en eigenaresse van atelier Pure Passie Deborah Pothof heeft het plan opgevat om een kunstroute met (amateur) kunstenaars uit Aalten op te zetten. Een laagdrempelig evenement waar alle Aaltense kunstenaars die hun werk willen laten zien aan mee kunnen doen. Collega-kunstenaars Herman Testerink en Don Voogt zijn door Deborah benaderd en reageren positief op het initiatief. Zij willen graag meewerken. “We hanteren geen ballotage, iedereen die iets moois maakt en zich geroepen voelt om mee te doen kan zich aanmelden. Kunst heeft geen grenzen, het publiek, de kijkers, bepalen wat zij mooi vinden!”

Door Karin Stronks

Laagdrempelig
Deborah vertelt enthousiast over haar idee: “De bedoeling is om het evenement op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september te houden. We roepen (amateur) kunstenaars uit Aalten op om zich aan te melden voor de Aaltense Kunstroute. Wie zich geroepen voelt en zijn of haar werk wil laten zien kan meedoen, we willen het bewust laagdrempelig houden, er is geen ballotagecommissie die de kunstwerken beoordeelt. Hoe mooi is het om de vele kunstenaars in Aalten samen in een route te laten exposeren! Door Aaltense kunstenaars de gelegenheid te geven om hun kunst te laten zien krijg je een unieke verbinding tussen kunstenaars en de lokale gemeenschap!”

‘Door de Aaltense Kunstroute krijg je een unieke verbinding tussen kunstenaars en de lokale gemeenschap’


Samen exposeren
Hoe komt Deborah op het idee? “Het is al een tijdje geleden dat ik voor het laatst heb geëxposeerd, wil dat graag weer eens gaan doen. Het lijkt me heel leuk om samen met collega kunstenaars een tentoonstelling op te zetten. Ja en toen kwam het idee voor een kunstroute bij me op. Heb met Herman Testerink en Don Voogt overlegd en zij waren direct enthousiast. Het idee is dat kunstenaars in een eigen ruimte, in huis of met een aantal collega kunstenaars, samen gaan exposeren. Dat betekent dat we verbinding zoeken met bedrijven en organisaties én met (amateur) kunstenaars. Om dan samen de Aaltense Kunstroute op te zetten.”

‘Niveau’
Waar komt die drive, die passie voor de Aaltense Kunstroute vandaan? Deborah: “Kunst is voor mij helend. Als je bezig bent met kunst ga je er helemaal in op. Je vergeet alles om je heen. Achter heel veel kunstwerken zit een verhaal. Iets positiefs of juist een trauma. Je legt je ervaringen, emoties, liefde of verdriet in je werk. Juist dat willen we in de Aaltense Kunstroute laten zien. Zonder er een bepaald ‘niveau’ aan te willen geven. Bezoekers en kijkers bepalen zelf of ze iets mooi vinden en wat hen aanspreekt, waar ze door worden geraakt.”

Nieuw evenement
Kunstenaars, bedrijven en organisaties die willen helpen om de Aaltense Kunstroute mogelijk te maken kunnen contact opnemen met Deborah. “We staan aan het begin van een nieuw evenement in Aalten! Ik kijk uit naar reacties en hoop dat het een succes gaat worden en dat kunstenaars ook willen meehelpen met de organisatie. Ideeën zijn er genoeg, zo willen we flyers van de kunstroute maken en verspreiden en bij elke plek waar een expositie te zien is een banier of vlag ophangen. We houden het in principe kleinschalig met een kunstroute door Aalten dorp. Maar ook buurtschappen kunnen uiteraard meedoen! Wie weet gaan we de Aaltense Kunstroute om het jaar organiseren!”

Pure Passie
Deborah Pothof (50) is kunstenaar, autodidact, eigenaresse van atelier Pure Passie. Ze komt uit een creatief gezin en heeft de liefde voor de natuur meegekregen van haar vader door vele wandelingen in het bos. Ze tekent al vanaf jonge leeftijd. In 2015 opent ze atelier Pure Passie en geeft creatieve workshops voor kinderen, tieners en volwassenen. Ze heeft zich gespecialiseerd in meerdere kunstvormen om haar cursisten optimaal te kunnen begeleiden. “In mijn atelier kunnen sowieso meerdere kunstenaars exposeren!” Belangstellenden kunnen contact opnemen met Deborah via e-mail: deborah.pothof@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant