Afbeelding

Olderwetse Boerenrock – De Droadneagels (2024)

Nedersaksisch

In mijn laatste Muzikale Voetnootje van 2023 stond ik stil bij bij de ‘Godfathers van de Achterhoekse rockmuziek’, Normaal. Ik wil die titel voor dit Voetnootje iets versterken. Volgens mij heeft de band van Bennie Jolink veel meer betekend voor de ontwikkeling van het gebruik van dialect in popmuziek, ze hebben het naar het zogenaamde grote publiek gebracht. Het Nedersaksisch wordt sinds jaar en dag door steeds meer muzikale acts gebruikt. Ik wil mij deze keer richten op het gebied van Groningen tot aan de Achterhoek.

Groningen
Begin dit jaar bracht de feestband De Høksons het prachtige ‘Mien Opa’ uit. Muzikaal zeer smaakvol, mooie koortjes en de tekst is voor velen herkenbaar, een ode aan je opa.
Eveneens uit deze mooie provincie komt Steernvanger. De band rond zanger Dion Bouwes heeft al veel muziek uitgebracht en recent werd daar het Americana-achtige ‘Vrij’ aan toegevoegd. Een ode aan het landelijke gebied vol klinkerstraten, een heerlijk liedje.

Drenthe
De provincie van Skik en Daniël Lohues, de man die prachtige muziek heeft gemaakt.
Leon Moorman was in het verleden de zanger van Scrum, maar timmert al een aantal jaren aan de weg en zijn solocarrière begint steeds meer vorm te krijgen. Recent zette hij zichzelf én het ‘oosten van Nederland’ op de kaart door een scherpe hertaling te maken van ‘Texas Hold ‘Em’ van Beyoncé. De schoonheid van deze kant van Nederland heeft hij perfect weten te vangen in ‘Hier In ‘t Oosten’. De tekstregel ‘Hier In 'T Oosten, Op 'T Platteland, Van Heul Het Land De Mooiste Kant’ zegt eigenlijk alles.

Overijssel
Bökkers bestaat alweer jaren en is inmiddels een gevestigde naam in het live circuit. De rockers rond frontman Hendrik Jan Bökkers brachten dit jaar het erg mooie ‘Dan Kom Ik Thuus’ uit. Het bewijs dat een rockband ook meer emotionele liedjes kan schrijven, een absolute luistertip.

Gelderland
De Droadneagels komen uit Zelhem en met ‘Olderwetse Boerenrock’ hebben ze hun eerste, zeer geslaagde eigen werk uitgebracht. Het viertal voegt een pakkende boogie-rock ritme toe aan de fijne melodie. Met het thema kunnen velen wel iets, geniet van je weekend, met alles erop en eraan. ‘Samen Reren En Bleren En Høken, Scanderen Op De Nummers Die Iedereen Kent’, het feesttent gevoel weten De Droadneagels goed weer te geven.