Voorzitter van de stichting Sjoksevenementen Christiaan ter Haar met 'oude' posters van het Sjoksfestival. Foto: Karin Stronks
Voorzitter van de stichting Sjoksevenementen Christiaan ter Haar met 'oude' posters van het Sjoksfestival. Foto: Karin Stronks

Sjoksfestival: wat is er allemaal veranderd?

AALTEN – In 1992 is het eerste Sjoksfestival gehouden, ‘sjoksen’ van kroeg naar kroeg, in elke horeca een live band. Het muntensysteem is opgezet, vrijwilligers van volleybalvereniging BOVO verrichten hand en spandiensten, de opbrengst van het festival gaat naar de club. Het gaat gemoedelijk, er is nog geen sprake van veiligheidsplannen, nooduitgangen, verkeersplannen en verzekeringen. Nu, ruim dertig jaar later, is het Sjoksfestival uitgegroeid tot een tweedaags evenement met een tribute-avond en ook voor jongeren een ‘eigen’ festival. En het Sjoksfestival wordt gehouden in het Aaltense centrum, binnen een groot afgesloten terrein. Ook op financieel vlak is er veel veranderd, de kosten stijgen met het jaar. “Daarom zijn we bezig een sponsorcommissie op te richten”, vertelt voorzitter Christiaan ter Haar.

Door Karin Stronks

Het Herenteam van volleybalvereniging BOVO speelt eredivisie, dat brengt kosten met zich mee. BOVO raakt in de schulden. Het idee ontstaat om een evenement te houden om de kas van de club te spekken. Christiaan: “In vijf maanden tijd is het idee uitgerold tot het eerste Sjoksfestival, gehouden op de Dag van de Muziek, 23 mei 1992. Acht horecaondernemers werkten mee, het Sjoksmannetje is ontworpen door Foeke Zeilstra. Het festival trok ongeveer 2000 bezoekers, een groot succes dus!” Christiaan raakt later betrokken bij de organisatie.

Vrijwel elk jaar verandert er wel iets aan het Sjoksfestival, voor vrijwilligers wordt een speciaal T-shirt ontworpen, de kroegen contracteren zelf de bands, er wordt elk jaar een nieuwe poster, flyer ontworpen, er komt een grote tent in het Aaltense centrum. “Grappig was dat De Sjonnies in 1994 bij De Geste optraden. Vrijwel niemand kende deze jongens. Eén maand na het Sjoksfestival stonden De Sjonnies hoog in de hitlijsten!”

De geldstromen gaan in de begintijd allemaal contant. “Muntverkoop, entree, alles werd contant betaald, we gingen onder politiebegeleiding een paar keer per avond afstorten. We hebben een keer meegemaakt dat we vanwege een storing helemaal niet konden afstorten bij de bank. De politie heeft toen het geld in hun kluis opgeslagen! Pinnen was heel ingewikkeld in het begin maar is nu natuurlijk handig en veel veiliger.”

Er zijn op Sjoksfestival-avonden zo’n 70.000 (!) blauwe BOVO munten in omloop. “En we moesten soms nog herverdelen ook!” De sfeer is gemoedelijk, ook vrijwilligers doen ’s avonds wel een drankje. Ook qua veiligheidsmaatregelen en logistiek zijn de regels nog vrij soepel. De verstandhouding met de horecaondernemers verloopt prima, er doen jaarlijks acht, negen kroegen mee. Zij staan ook voor een deel garant. “Hier heb ik een folder uit 1994, zeven horecaondernemers deden mee waaronder de Aladnabar en De Harmonie, de entree bedroeg aan de kassa 15 gulden, een muntje kostte 2,25 gulden…”

Een groot dieptepunt is de fraudezaak. Er ontstaat bij de stichting Sjoksevenementen een onderbuikgevoel, er klopt iets niet. Christiaan gaat op onderzoek uit, samen met Dirk van Eerden, zij vragen bankafschriften op. “Tot onze grote ontzetting blijkt er geruime tijd geld te zijn opgenomen, de penningmeester heeft ruim 20.000 euro verduisterd en een deel van de financiële administratie bleek verdwenen. We hebben aangifte gedaan en mochten zolang het onderzoek liep niets zeggen. Dat duurde maandenlang… Toen het bewijs afdoende bleek is de dader van zijn bed gelicht en aangehouden. We hebben uiteindelijk een deel van het gestolen geld teruggekregen maar mijn vertrouwen was ernstig geknakt. We hebben veel steun ontvangen van Slachtofferhulp maar deze situatie betekende een absoluut dieptepunt in het bestaan van het Sjoksfestival.”

Christiaan zet door met een klein groepje mensen, het Sjoksfestival blijft bestaan. In de aanloop naar de 25ste editie lijkt het festival enigszins oubollig te worden. “We merkten dat de organisatie van het Sjoksfestival en de opzet enigszins moeizaam werden, ook het aantal bezoekers nam af. En we bereikten jongeren niet echt. We kwamen op het idee om de jubileumeditie van het Sjoksfestival totaal anders te gaan doen, één groot festival met meerdere podia in het Aaltense centrum. We maakten meer en meer gebruik van social media in de aanloop van het 25ste Sjoksfestival. Horecaondernemers werkten volop mee en ook de gemeente gaf groen licht. Het enthousiasme van iedereen gaf me een enorme boost!”

Het wordt een enorm succes. Ruim 2.000 bezoekers gaan helemaal los op het enorme festivalterrein, met Dj stage op Hoge Blik en twee podia op de markt. Ook jongeren komen massaal. “De weersomstandigheden waren ideaal, ’s nachts om twee uur was het nog 22°. Ongekend mooi was het!” Tijdens de coronamaatregelen is een alternatief Sjoksfestival op touw gezet. “Een cameraploeg rende van kroeg naar kroeg waar concerten werden gegeven. Een mooi staaltje logistiek!”

Ook na de jubileumeditie wordt elk jaar iets nieuws bedacht, het Sjoksdinerarrangement op zaterdag en de vrijdagavond komen erbij, top tributebands spelen op Hoge Blik. “En we zijn toe aan de derde editie van Sjoksfestival Junior, in het leven geroepen om ook jongeren kennis te laten maken met het absolute festivalgevoel! De organisatie ligt deels in handen van Figulus Welzijn.” Dit jaar wordt voor het eerst het arrangement Ribs & Beer geïntroduceerd op de vrijdag voorafgaand aan de tribute-avond.

Dit zijn niet de enige veranderingen. “Het organiseren van het Sjoksfestival wordt steeds ingewikkelder. We moeten ons verzekeren, een veiligheidsplan opstellen, een professioneel beveiligingsbedrijf inschakelen en rekening houden met de privacywetgeving. Dit jaar zijn we ook verplicht om een verkeersplan te overhandigen bij de aanvraag van een vergunning. De regelgeving rondom wegwerpplastic is ook een issue tegenwoordig. Daarnaast vragen de artiesten een steeds hoger honorarium.” De inzet van vrijwilligers wordt steeds belangrijker, vooral ook de mensen die met de voorbereidingen helpen. “Wat ik nog graag even wil benoemen is dat we super trots zijn op de jarenlange samenwerking met de horeca. Zo bijzonder dat we samen met deze ondernemers elk jaar weer een geweldig festival neerzetten!”

Dat soort zaken zorgen voor stijgende kosten, elk jaar weer…”, legt Christiaan uit. Hij vervolgt: “We willen de entreeprijzen zo laag mogelijk houden, het Sjoksfestival zo mogelijk voor iedereen toegankelijk maken. Daarom liggen er plannen om een sponsorcommissie op te richten. En misschien een club van 100 euro en ‘Vrienden van het Sjoksfestival’ in het leven roepen. De komende tijd gaan we deze plannen uitrollen. We hebben al geluk met sponsoren die materialen of middelen beschikbaar stellen, daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Maar er is structureel meer steun nodig om het Sjoksfestival te organiseren en op een bepaald niveau te houden!”

Mensen, bedrijven en organisaties die het Sjoksfestival een warm hart toe dragen en willen helpen met het oprichten van een professionele sponsorcommissie kunnen mailen: info@sjoks.nl


www.sjoks.nl
Facebook | Sjoksfestival