Tien miljoen voor Dinxperlo

AALTEN - 10 miljoen euro gaat de gemeente de komende jaren uittrekken voor het centrum van Dinxperlo. "3 miljoen onder de grond en 7 miljoen boven de grond. Een der kroonjuwelen uit mijn carrière", aldus wethouder Ted Kok. Maar er zit nog meer in het vat. ’t Beggelder misschien? En daarnaast nog talloze woningen in Aalten, Bredevoort en buurtschappen.

Door Jos Wessels

‘Toekomstbestendige huiskamer van Dinxperlo’
Het plan Herinrichting Centrumgebied Dinxperlo behelst de aanpak van de Markt, Heelweg en Allee en omliggend gebied. Het geheel wordt klimaatvriendelijk, toekomstbestendig en vooral ook gezelliger. Ondergronds komen naast een nieuwe riolering ook sproeisystemen en manieren om water vast te houden. Bovengronds wordt het gebied onherkenbaar veranderd. Er komt dubbel zo veel groen. Vooral het Prins Clausplein wordt deels groen en een stuk gezelliger aangekleed, onder meer met fonteinen. "De toekomstbestendige huiskamer van Dinxperlo", volgens Kok. Vooral licht gaat een belangrijke rol spelen. Men kan in de toekomst de lichtsterkte en zelfs de kleur regelen. Het licht vormt de verbinding van het centrum met de grens en versterkt nog extra de beleving Dinxperlo-grensdorp.

Samen met Duitsland
In de planvorming en in de uitvoering werkt de gemeente nauw samen met OKRA Landschapsarchitecten en Dusseldorp Infra. Om tot dit plan te komen is er uitgebreid overlegd met de bevolking en met bepaalde buurten. In totaal zijn er tien participatieavonden geweest. "Het eindplan werd met applaus ontvangen", zegt de wethouder. In het gehele plan is ook nauw samengewerkt met de gemeente Bocholt, waar tweelingdorp Suderwick onder valt. De Duitsers zitten in het bouwteam en denken op alle niveaus mee. Het is een werkwijze die men in Duitsland niet kent, maar die men zeer is gaan waarderen. Het Dinxperse plan krijgt een vervolg in Suderwick. Alles bij elkaar gaat het zeker 2,5 jaar duren. Tenminste, als de raad het plan goedkeurt. Het centrumplan komt in juni in de beeldvormende en beoordelende raad. Op 4 juli moet besluitvorming plaatsvinden.

’t Beggelder en andere bouwplannen
Wethouder Kok kondigt ook grootscheepse bouwplannen aan. De contouren zijn bekend: 1050 woningen tot 2031, een derde deel huur, een derde deel betaalbare koop, een derde deel duurder particulier. Bouwen in alle dorpen en buurtschappen volgens vier programmalijnen: versnelling van plannen, verduurzamen, bouwen voor doelgroepen (arbeidsmigranten, statushouders, spoedzoekers) en gebiedsopgave als bereikbaarheid en klimaatopgave. "Er zijn genoeg locaties in beeld en daar gaan we mee aan de slag." Als eerste noemt Kok het plan ’t Beggelder in Dinxperlo. Aannemers Klomps en Klaasen hebben plannen voor zo’n 220 woningen. In Bredevoort wordt gewerkt aan het plan Slingeplas-’t Broock, met mogelijk 80 woningen. In Aalten is de Groene Kamer bijna gerealiseerd. Binnenkort wordt de eerste steen gelegd voor plan Ludgerstraat met 53 woningen. Maar er is nog veel meer. De wethouder is optimistisch: "We zijn megadruk maar daar houden we van."