Afbeelding

Je Wordt Ouder Papa – Peter Koelewijn (1977)

Technische evolutie

'Je Wordt Ouder Papa', een kreet die ik regelmatig naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Het gebeurde op momenten dat ik met stijgende verbazing naar een nieuwe gadget of technische ontwikkeling keek en mij afvroeg wat de zin ervan was. Thuis was de reactie dan vaak eenduidig, het hoort bij deze tijd, 'Je Wordt Ouder Papa'!

De tijden veranderen, alles wat gisteren nieuw was, is vandaag alweer achterhaald, alweer oud. Het gaat allemaal zo snel en dan doel ik met name op de ontwikkeling van de techniek. De opkomst van de computer kon ik vanaf de eerste helft van de jaren tachtig een beetje volgen. We hadden er één in de winkel en daar kon mijn broertje een beetje mee uit de voeten. Onschuldig gepiel, meer was het niet. Ik kon toen nog niet bevroeden dat de computer ons leven zou gaan beheersen. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder. In nagenoeg elke bedrijfstak maakt de computer de dienst uit en zelfs in de zorg, waar ik jaren in heb mogen werken, is het een onmisbaar onderdeel van het werk. Het ging weleens ten koste van de feitelijke zorg, maar het hoort bij deze tijd, 'Je Wordt Ouder Papa'!

Nu hebben we weer met artificiële of kunstmatige intelligentie te maken. De definitie van AI is, dat een machine de mogelijkheid heeft om mensachtige vaardigheden te vertonen. Stemmen klonen, foto's bewerken alsof ze levensecht zijn, muziek maken, de mogelijkheden zijn eindeloos en grenzeloos. Maar waar ligt de grens van die ontwikkelingen? Kunnen we alles wat er gemaakt wordt zomaar accepteren? Het gaat, voor mijn gevoel, een kant op dat het niet meer te volgen is, niet meer te stoppen is en dat maakt mij angstig. Maar ja, het hoort bij deze tijd, 'Je Wordt Ouder Papa'!

Peter Koelewijn zong deze titel in 1977 de hitparade in. Het gaat over een papa die nog de illusie heeft het tempo van 'vroeger' te kunnen volgen. 'Je Kent Ze Wel, Want Je Kent Mij Ook, In De Dertig En Eén En Al Lach, Zo Eén Die Denkt Dat Die Alles Kan En Vooral Dat Die Alles Mag'. Met mijn 55 jaar ben ik voor jonkies ook een 'oude man', 'Ik Ben Een Ouwe Zak Voor Zo'n Jochie Van Een Jaar Of Acht', aldus Koelewijn.

Ontwikkeling hoort er nu eenmaal bij en of dat nu gevaarlijk is of een welkome verbetering, dat hangt af van het gebruikt ervan. Daar moet ik eigenlijk niet van wakker liggen, want ik heb mijn slaap nodig, 'Je Wordt Ouder Papa'!