Het gängeske Magispad. Foto: Bettina Vreeman
Het gängeske Magispad. Foto: Bettina Vreeman

Gängeskestochten starten weer

Cultuur

AALTEN - Wie kent alle achterafsteegjes en –paden in Aalten? De meeste mensen niet, zo blijkt uit de ervaringen van de VVV-gidsen. Terwijl juist aan die paden en stegen (in Aalten gängeskes genoemd) zo’n interessante geschiedenis is verbonden. In vroeger tijden waren de gängeskes de kortste verbinding tussen de huizen van de burgers en hun moestuinen die net buiten het oude centrum lagen. Daarom waren gängeskes twee kruiwagens breed zodat je elkaar kon passeren. De schoolkinderen gingen via de gängeskes naar school en de ouderen op zondag naar de kerk. Veel van die gängeskes bestaan nog (zie foto). Op geregelde tijden worden er gängeskestochten gehouden waarbij plaatselijke gidsen op smakelijke wijze vertellen over de oude geschiedenis van Aalten.

Tochten
Zaterdag 3 juni om 14.00 uur start de eerste gängeskestocht weer. Men begint bij de VVV aan de achterzijde van het Nationaal Onderduikmuseum, Markt 14 (ingang Frerikspad). De kosten zijn vijf euro per persoon; kinderen van 5 tot 12 jaar betalen twee euro. Afrekenen vooraf aan de balie van de VVV, pinnen kan ook.
Vervolgens wordt er elke eerste en derde zaterdag in de maanden juni, juli, augustus en september om 14.00 uur een gängeskestocht gehouden. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur. De laatste jaren steeds populairder wordt een gängeskestocht als start van een familiedag of bedrijfsuitje. Zo’n tocht kan op elk tijdstip mits er een gids voorhanden is. Ook hier zijn de kosten vijf euro en twee euro met een minimum van 30 euro. Inlichtingen en afspraken gaan via de VVV, Markt 14, telefoon 0543-473052 of info@vvvaalten.nl. Alle informatie is ook nog te vinden op www.vvvaalten.nl.

Gängeskes via powerpoint
Niet iedereen is het gegeven om de circa twee kilometer van de gängeskestocht te lopen. Daarom heeft onze initiatiefnemer Tonnie Stoltenborg een ‘gängeskestocht op locatie’ ontwikkeld. Hij of een van de andere gidsen komt op afspraak langs bij een ontspanningsmiddag of avond van een vereniging of een bewonersclub. Via een powerpoint presentatie ziet men de hele tocht voorbijkomen, mét het bijbehorende commentaar. De kosten van een presentatie op locatie zijn 50 euro (tot 25 personen), 75 euro (26-50 personen) of 90 euro (meer dan 50 personen). Ook deze presentatie is te boeken via de VVV.


www.vvvaalten.nl