Landgoed Kreil. Foto: PR
Landgoed Kreil. Foto: PR

Klimaatexcursie landgoed Kreil

WINTERSWIJK/AALTEN - "De Achterhoek bruist van de natuurvriendelijke, ecologische en biologische initiatieven. Projecten waar we trots op mogen zijn, omdat ze allemaal als doel hebben om de Achterhoek mooi en leefbaar te houden, ook voor volgende generaties." Beweging 'Liefde voor het Klimaat' organiseert daarom geregeld fiets- en wandeltochten in steeds een ander stukje Achterhoek.

 "Tijdens die tochten geven bevlogen ondernemers en enthousiaste vrijwilligers een inkijkje in hun mooie, duurzame projecten." De volgende is een fietstocht naar landgoed Kreil, met een wandelexcursie. Onder de noemer klimaatexcursie.

De klimaatexcursie begint met een fietstocht van station Aalten of Winterswijk naar landgoed Kreil, een van de pareltjes in het Achterhoekse coulisselandschap. Kleinschalige graanakkers en grasland worden omgeven door bossen en houtwallen met slingerende beekjes. Het gebied is wat minder bekend, maar dat gaat wellicht veranderen: sinds ruim een jaar pachten Arjan en Winny van Buuren er vijftien hectare land waarop ze natuurinclusief granen telen. Van de diverse soorten granen maakt het echtpaar streekproducten, herkenbaar aan een kraaienlogo (Kreil betekend kraaienbos). Deze producten worden lokaal verkocht, en gebruikt in de horeca.

Tijdens een anderhalf uur durende wandeling over het landgoed zal Winny van Buuren vertellen over natuurinclusieve, biologische graanteelt en de opzet van hun boerenbedrijf. Onderweg laat ze zien dat een modern, gezond boerenbedrijf en een rijke natuur goed samen kunnen gaan. Na afloop van de rondleiding wordt via een fietsroute teruggefietst naar het station. Onderweg is er een lunchpauze.

Alleen meedoen aan de wandeling over het landgoed kan ook. De rondleiding is van 11.00 tot 12.30 uur.

De fietstocht naar landgoed Kreil is op zaterdag 3 juni. Start bij station Aalten om 10.10 uur en bij station Winterswijk om 10.20 uur. Terugkomst bij stations Aalten of Winterswijk rond 14.45 uur. In de Arrivatrein kan de eigen fiets gratis mee. Deelnemers dienen zelf te zorgen voor een lunch, op de pauzeplek is drinken verkrijgbaar. 

Er zijn geen kosten verbonden aan deze excursie. Aanmelden en nadere informatie via liefdevoorhetklimaat@gmail.com en via Facebook en Instagram. Wie de nieuwsbrief wil ontvangen kan zich ook melden op bovenstaand mailadres.